Nuffnang

Tuesday, August 7, 2012

High Dynamic Range (HDR)

Salam semua!! Maaf lah kalau lama tak update blog...hehehehe...makin hari makin ramai lak like Bubble Haze kan? Alhamdulillah..
Bagi tak meghampakan semua, hari ni Bubble nak share 1 benda yang buat Bubble agak busy skit. That is HDR. HDR ni bukan la effect . Cuma 1 skill untuk dapatkan detail gambar. Kebanyakan gambar yang kita ambik akan ada area yang gelap sangat dan ada area yang sangat terang. Semua ni sebab pencahayaan dan range kamera yang tak mampu nak estimate keseluruhan pencahayaan gambar seperti mana mata kita lihat. Jadi teknik ni sesuai untuk timbulkan detail gambar yang under expose atau over exposed.

Secara umumnya HDR teknik memerlukan 3 atau lebih gambar berlainan exposure untuk memberi detail pada gambar yang akan dihasilkan kelak. Bubble taknak bagi tutorial dulu pasal taknik ni sebab x cukup bahan lagi nak buat tutorial. Nanti Kalau ada masa Bubble bagi k??

Ini lah gambar Bubble. Yang diambil oleh sahabat sebilik. Hehehe....

Ni bahan experiment Bubble. Thanks to him want to be my model.

Bnyk yang perlu diperbetulkan pada gambar ni kot...

Ni hasil pertama Bubble...:P
Ni antara artwork yang Bubble dah siapkan dalam minggu ni. InshaAllah masa raya nanti lagi bnyak art yang Bubble dpt keluarkan. InshaAllah...:)

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...