Nuffnang

Monday, November 19, 2012

Israel VS Musleem

Setiap hari kita digemparkan dengan berita serangan Israel terhadap Palestin dan kini semakin ramai rakyat di Gaza dibunuh dan di bom rumah mereka. Kempen bantahan di seluruh dunia semakin hangat dan hebat. Orang atasan yang berkuasa semakin pening dengan kes ini. Mengapa sebegini pelik kejadian di dunia sekarang? Israel cuma negara yang sangat kecik beb! Dikelilingi oleh negara musuh. Kiri kanan Israel tu tanah arab yang hebat-hebat. Mengapa Israel sangat berani bertindak macam ni sedangkan mereka negara yang kecik? Apa peranan negara-negara besar yang lain? Cuma mampu tengok sahaja...OIC cuma mampu berkata.."Oh! I see..." Negara kuasa besar yang lain pula jadi batu api. Bagi bahan bantuan kat Palestin dan bagi peluru dan senapang pada Israel dalam masa yang sama untuk naikkan populariti sendiri supaya megah di takhta.

Soalnya, mengapa di gaza menjadi sasaran Israel? Kenapa tidak di Malaysia ni? Jawapannya terletak pada iman kita. Kehidupan kita di sini jauh bezanya dengan kehidupan mereka. Penduduk di sana hidup dengan Al-Quran. Kehidupan seharian mereka adalah sunnah. Iman mereka jauh bezanya dengan iman kita di sini. Kat sini, member yang bangun subuh saja sudah dikira alim. Kat sana, kalau setakat subuh di rumah, malu kat diri sendiri. Di mulut mereka adalah zikir dan cerita Allah dan rasul. Kita disini mulut banyak mencarut. sebut "DOE" je hari-hari. "Aku penat DOE....aku hepi giler DOE....aku DOE..DOE..DOE..." berapa banyak kalimah '  لَا إِلَهَ إِلَّا اللَّهُ وَأَنَّ مُحَمَّدًا عَبْدُهُ وَرَسُولُهُ
Poster By : Arashy Digital Art

Hari ni pelancaran memboikot barangan Israel sudah menjadi bahan bualan. Ada yang menyokong, ada yang marah. Mereka memberi seribu satu alasan untuk memboikot barangan Israel. Macam-macam alasan yang digunakan.

- Alah! Kes boikot-boikot ni bermusim DOE! Ntah2 korang pun belasah jugak McD tu!
- Ko agak-agak la..ko pakai Facebook ni pun menyumbang kepada Israel!
- Cakap tak serupa bikin! Nak boikot Coca-cola, Colgate, Levi's, banyak tu! Kiri kanan ada barang Israel! Ko pun mesti guna jugak kan?
- Ni bukan kerja kita. Nak sangat boikot, ko pergi buat aduan kat kerajaan suruh block semua barang Israel masuk Malaysia. ada beran?

Dari sini kita dah tau sejauh mana iman masyarakat kita. Bukan hanya taknak boikot, malah memarahai usaha dakwah orang Mereka seperti tidak ambil peduli tentang nasib saudara seiman mereka di sana. Bila keluar pulak gambar baby kena potong kepala, mayat ibu mengandung kena bakar oleh orang yahudi, macam ni la respon mereka:
- Ya Allah! Kesiannya...
- Ya Allah! Kejamnya zionis!
- Hancurkan zionis! Yahudi jahanam!

Kenapa tak kata:
- Relax la, bukan tempat aku pun.
- Standard la tu, nama pun dah berperang.
- Yahudi kan banyak pengikut. So, kita nak buat macam mana?
- Kalau korang betul sangat, korang pergi report kat PBB. Angkat senjata ke, g perang sana! Ada beran?

Mereka tidak berkata demikian kenapa? sila renungi hadith ini:

Daripada Tsauban r.a. berkata: Rasulullah saw. bersabda; "Hampir tiba suata masa di mana bangsa-bangsa dun seluruh dunia akan datang mengerumuni kamu bagaikan orangorang yang hendak makan mengerumuni talam hidangan mereka". Maka salah seorang sahabat bertanya "Apakah dari kerana kami sedikit pada hari itu?" Nabi saw. menjawab, "Bahkan kanu pada hart itu banyak sekali, tetapi kanu umpama buih di waktu banjir, dan Allah akan mencabut rasa gerun terhadap kamu dari hati musuh-musuh kamu, dan Allah akan mencampakkan ke dalam hati kamu penyakit 'wahan"'.Seorang sahabat bertanya, "Apakah wahan itu hai Rasulullah?" Nabi kita menjawab, "Cinta pada dunia dan takut pada mati".

Hari ini ternyata kita terlalu cintakan dunia sehingga sanggup kita pertahankan kenikmatan dunia ini dan membayarnya dengan nyawa saudara seIslam kita di sana. Di Gaza tidak ada McD. Di Gaza tidak ada theme Park. Di Gaza tak ada Mid Vally, Low Yatt, LEGOLAND, Genting Highland dan Fun Fair! Apa yang mereka ada? Mereka ada Masjid Al-Aqsa. Yang menjadi rebutan pihak Zionis untuk menakluki dunia dan menghancurkan umat Islam. Peperangan minda mereka sudah berjaya. Sudah ramai yang mengaku Islam tapi hakikatnya mereka kufur. Jumlah orang Islam di dunia sememangnya ramai. Tapi hati mereka gelap dengan dunia Islam. Suasana Islam mereka perlekehkan dan budaya luar jadi pujaan.

Tak percaya? Jumpa je orang yang mengaku Islam kat kiri kanan kita cuba tanya, siapa 10 orang sahabat nabi yang dijamin syurga? Rasulullah SAW lahir pada tahun keberapa MASIHI? Apa wasiat Nabi? Siapa Isteri Nabi yang ke 3? Apa wahyu ke-2 nabi terima? apa hukum mengangkat takbir dalam solat? Apa beza sunnat 'ab'at denagn sunnat Hai'ad? Apa beza Alif-lam Syamsiah dengan alif-Laam Qamariah? Rasa-rasa umat Islam di Malaysia dapat jawab tak?

Ok, tanya pulak soalan ni:
Siapa juara akademi Fantasia musim ke 3? Siapa Master Chef pertama Malaysia? Artis baru paling Popular AIM 2012 siapa? apa nama penuh Hafiz AF? Siapa Protege Awie dalam Mentor? Siapa scandal terbaru artis &^%*? Siapa bawak lagu Gangnam Style? Sure ramai yang pro jawab ni! Ni belum masuk hafal lirik lagu lagi. Quran yang dah 1400 tahun lebih tu pun berjuta lagi rakyat Islam Malaysia tak hafal. Lirik lagu berpuluh juta dah dalam kepala.

Dari sini kita dah boleh nilai sejauh mana Iman kita. Layak ke kita masuk syurga? Berapa dah umur kita ni? Ingat wahai pembaca semua. Siapa pun diri kita, Mati itu PASTI! Bila dah mati, kita akan berhadapan dengan dua penghujung. Syurga yang senang selama-lamanya atau neraka yang azab selama-lamanya!

 Tak salah mengikuti perkembangan semasa. Berhibur sekali-sekala. Cuma jangan lupa, kita ada agama yang menjadi keutamaan. Utamakan ilmu agama. Agama akan drive hidup kita kepada jalan yang senang untuk kita lalui. Supaya mata kita nampak yang mana benar. Las word, pray for GAZA...Save Palestine...Ameen...

1 comment:

  1. Pengen yang lebih seru ...
    Ayo kunjungi wwwasianbet77com
    Buktikan sendiri ..

    Real Play = Real Money

    - Referal 5 + 1 % ( seumur hidup ) .
    - Cash Back up to 10 % .
    - Bonus Royalty Rewards setiap bulan .

    untuk Informasi lebih jelasnya silahkan hubungi CS kami :
    - YM : op1_asianbet77@yahoo.com
    - EMAIL : asianbet77@yahoo.com
    - WHATSAPP : +63 905 213 7234
    - WECHAT : asianbet_77
    - SMS CENTER : +63 905 209 8162
    - PIN BB : 2B4BB06A / 28339A41

    Salam Admin ,
    http://asianbet77.com/

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...