Nuffnang

Tuesday, February 9, 2016

Power of mind

Selama ni aku sentiasa rasa looser. Banyak benda aku gagal. Pemalas. Even aku kat sekolah agak top scorer jugak la. Tapi makin aku besar, aku banyak berubah. I lose hope until i reach a point that i cant exceed my own barrier. Aku da jumpa ramai orang yang berjaya. Cumanya aku tak rapat dengan mereka. Until i enter my degree than my mind change a lot. The way i am thinking, making decision, semua aku belajar balik.
Now aku dah final year. Aku sentiasa rasa aku seoranv yang gagal. Tapi tu semua bukan alasan untuk aku terus berjaya. Aku tukar cara berfikir dengan lebih tajam. Walaupun hakikatnya aku dah banyak kali gagal, tu semua tanda Allah nak uji aku untuk jadi lebih kuat. Maybe aku sekarang bukan lagi yang dulu. Banyak idea nk cakap apa. Now i am a people with proof. Aku kena buat, let my work talk. Cakap orang sekeliling semua tak payah dengar. Sebab mostly yang cakap tu semua nak tengok kita jatuh. Bila berjaya, orang dengki. Biarlah mereka di takuk lama. Kita truskan dengan impian kita. Biarlah orang kata kita mat jenin. Banyak angan-angan. Mereka tak melihat ianya sebagai satu wawasan. Bila kita dah berjaya, mula lah ramai yang tepuk dahi, bagitahu yang mereka pun boleh buat KALAU mereka ikit langkah kita. Itu bicara KALAU. Buatnya tidak...

Wednesday, February 3, 2016

The Martian: filem paling advance yang pernah aku tengok

Ok, yg ni aku memang respect. Matt damon yg berlakon dalam filem ni pun terbaik. Semua hal saintifik basically mmg logic dlm cerita ni. Ecxcess oxygen explosion, air condensation, thermodynamics ambient air, banyak lagi la. Antara filem ilmiah yg aku rasa patut lagi banyak di buat dalam industri perfileman. So far kat malaysia aki tak rasa kita boleb terima cerita macam ni. Market kat malaysia ni semua acah2 cerita kawen dgn mat sado, org kaya, cerai talak satu then rujuk balik....

The late midnight

Photoshop manipulation. Antara karya yang aku paling suka sepanjang 2 tahun ni. Ya, mmg aku x popular. Sbb aku mmg suka artwork. Bukan popularity.

My photo artwork

Photoshop work around 3 hours working experiences

Enjoy The ride!

Lama benar tak update blog ni....alhamdulillah masih lagi ada yang melawat. Even aku tak tau yang datang melawat ni memang nak baca blog aku atau saja nk simbah traffic. Hahaha!! BTW, now i am in final year of my degree. Tak lama lagi boleh la graduate. Alhamdulillah.
           Even aku ni lambat sangat dari member yang sebaya aku, aku kaang-kadang rasa nak give up. Of course la kan sebab yang sebaya aku semua dah kawen, dah kerja, or at least dah ada duit poket sendiri. Ada kerja tetap dan gaji yang tetap. Aku dah mula slow ambik job untuk fotografi. Even sekarang aku ni crew tetap sebuah studio kat sarawak ni. Quite busy dengan thesis dan final year project.
           InshaAllah kalau ada kelapangan nanti aku akan update lagi blog ni. Just nak inform yang aku masih lagi aktif bekarya. Mungkin bukan di media sosial, tapi secara realitinya, aku masih bekarya. Aku minat sangat bidang fotografi dan design ni. Cumanya aku tak berkesempatan nk belajar lebih dalam. Ada pun, aku curi-curi belajar dari internet. Pastu try kat photoshop guna laptop cabuk aku ni. Jauh benar bdang yang aku belajar ni dengan minat aku. Chemical Engineering VS Photography. Dua-dua belah otak main beb....
          Btw, aku nk promote skit bidang yang aku ambik skrg ni. Aku ni bukan la org yang pandai, bijak apatah lagi. Tunduk je kepala aku ni kalau org cakap aku pandai. Malu wei...dah la lambat habis degree, ambik paper banyak kali. bengapnya adeh....Allah je tau macam mana rasa bodoh sangat tu tatkala member lain relax je boleh dean list tiap2 sem....
           Now aku ambik Bachelor degree Chemical Engineering with Environmental. UiTM Pulau pinang. So, better korang usha2 skit kos ni. Aku ni first batch. Mmg kiranya org tua la dalam kos ni. So far, intake ke sini mmg kurang. Mostly akan sambung ke Shah alam kalau dari diploma. Ambik either pure chemical engineering, process engineering atau oil and gas. Ye la, environmental ni mana gempak sgt org nk dengar. Kalau Oil and gas baru la terkejut ketua kampung nanti dengar. Tapi, korang boleh buat mini research tentang peluang kerjaya yang background Chemical yang ada specialty environmental. Aku malas nk cakap. Nanti korang cakap aku sembang kencang. Boleh tahan wei. Cuma kita ni belum ada kesedaran lagi tentang keperluan industri sekarang. Betapa pentingya orang yang specialty environmental ni. Tambah-tambah kat malaysia ni. Punya la sikit yang ada background ni skrg.
    But, still terpulang kat korang la nak ambik apa kan. Masing-masing ada minat. Macam aku ni dulu nak jadi pharmacist. Tapi otak tak berapa nak pandai, so, jadi la chemical engineer inhsaAllah..
 Tu je la aku nak sembang malam2 buta ni. Nak melancong lak esok.


LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...