Nuffnang

Wednesday, February 3, 2016

Enjoy The ride!

Lama benar tak update blog ni....alhamdulillah masih lagi ada yang melawat. Even aku tak tau yang datang melawat ni memang nak baca blog aku atau saja nk simbah traffic. Hahaha!! BTW, now i am in final year of my degree. Tak lama lagi boleh la graduate. Alhamdulillah.
           Even aku ni lambat sangat dari member yang sebaya aku, aku kaang-kadang rasa nak give up. Of course la kan sebab yang sebaya aku semua dah kawen, dah kerja, or at least dah ada duit poket sendiri. Ada kerja tetap dan gaji yang tetap. Aku dah mula slow ambik job untuk fotografi. Even sekarang aku ni crew tetap sebuah studio kat sarawak ni. Quite busy dengan thesis dan final year project.
           InshaAllah kalau ada kelapangan nanti aku akan update lagi blog ni. Just nak inform yang aku masih lagi aktif bekarya. Mungkin bukan di media sosial, tapi secara realitinya, aku masih bekarya. Aku minat sangat bidang fotografi dan design ni. Cumanya aku tak berkesempatan nk belajar lebih dalam. Ada pun, aku curi-curi belajar dari internet. Pastu try kat photoshop guna laptop cabuk aku ni. Jauh benar bdang yang aku belajar ni dengan minat aku. Chemical Engineering VS Photography. Dua-dua belah otak main beb....
          Btw, aku nk promote skit bidang yang aku ambik skrg ni. Aku ni bukan la org yang pandai, bijak apatah lagi. Tunduk je kepala aku ni kalau org cakap aku pandai. Malu wei...dah la lambat habis degree, ambik paper banyak kali. bengapnya adeh....Allah je tau macam mana rasa bodoh sangat tu tatkala member lain relax je boleh dean list tiap2 sem....
           Now aku ambik Bachelor degree Chemical Engineering with Environmental. UiTM Pulau pinang. So, better korang usha2 skit kos ni. Aku ni first batch. Mmg kiranya org tua la dalam kos ni. So far, intake ke sini mmg kurang. Mostly akan sambung ke Shah alam kalau dari diploma. Ambik either pure chemical engineering, process engineering atau oil and gas. Ye la, environmental ni mana gempak sgt org nk dengar. Kalau Oil and gas baru la terkejut ketua kampung nanti dengar. Tapi, korang boleh buat mini research tentang peluang kerjaya yang background Chemical yang ada specialty environmental. Aku malas nk cakap. Nanti korang cakap aku sembang kencang. Boleh tahan wei. Cuma kita ni belum ada kesedaran lagi tentang keperluan industri sekarang. Betapa pentingya orang yang specialty environmental ni. Tambah-tambah kat malaysia ni. Punya la sikit yang ada background ni skrg.
    But, still terpulang kat korang la nak ambik apa kan. Masing-masing ada minat. Macam aku ni dulu nak jadi pharmacist. Tapi otak tak berapa nak pandai, so, jadi la chemical engineer inhsaAllah..
 Tu je la aku nak sembang malam2 buta ni. Nak melancong lak esok.


No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...