Nuffnang

Saturday, February 12, 2011

Valentine Day's VS Maulidurrasul.



Salam semua,
Bulan Februari dah tiba. Rasanya mcm baru semalam je sambut tahun baru.
Cepat btl masa tu berlalu kan? Aku mcm tak percaya je aku ni dah 20-an. Rasa mcm baru belasan je umur aku ni.

Post kali ni aku nak sentuh pasal event dalam bulan ni. Yezzza!!! Valentine's day dan Maulidurrasul.
Kalau nak sebut pasal dua event ni, mmg sesuatu yang cukup kontra beb. Especially pasal Valentine's day. Ye la, sebut je Valentine's day, semua orang yang ada pasangan akan tggu hari ni. Nak celebrate la katakan..
Kalau sebut pasal sejarah Valentine's day, jgn cakap la. Ramai da org tau sapa si St. Valentine tu. Pengorbanan demi cinta suci beb!! (Cehhh!!). Romantik, cool!! Mantap!!



Tu orang ramai cakap la. Masa ni la banyak bunga rose dijual, cincin berlian pun tgh laku, tak heran kalau time ni jugak la yang melamar someone...ui...mmg hot tarikh ni.

Tapi bulan ni jugak la maulidurrasul. Hari keputeraan Rasulullah SAW. Bagi yang beragama Islam, mcm mana korang sambut hari ni? Adakah sehebat korang sambut valentine? Perjuangan sapa sebenarnya yang lebih hebat? St.Valentine atau Muhammad Rasulullah SAW?
Sejauh mana kita mengingati sirah Rasulullah SAW berbanding St. Valentine? Dan sejauh mana kita mengingati tarikh keputeraan Rasulullah SAW berbanding tarikh Valentine's day?



Persoalan ni la yang aku tanay kepada ramai orang dan kebanyakannya jawab,
"Ala bro! Ko nak jadi ustaz kat sini?"
"Adui..stat da ceramah..."
"nak ceramah gi suaru la.."
"Ala, benda kecik je kot..."
"Relax la bro!"
"Kubur lain-lain la beb!"
Adakah kita dalam golongan yang memberi alasan yang sedemikian?? Muhasabah diri kita....

1 comment:

  1. subhanallah. memang betol ae.

    well, lumrah manusialah cmya. :)

    kmkorang kat sitok pun terasa. event utk valentine fuhh penoh dwan. tapi event utk Minggu Pengahayatan Islam? haiz. entahlah.

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...