Nuffnang

Sunday, May 20, 2012

Kisah BMW yang tak guna

Kat sebuah bandar ada seorang bisnesman yang kaya giler. Satu hari tu dia ada meeting penting. Projek yang nak meeting ni nilai berjuta jugak la. Kalau makan 7 keturunan pun x sure habis lagi kot...hehehe..



Pagi tu si bisnesman tu bangun awal. Ye la, semangat tander dah dapat. Masyuk ma....

Lepas sarapan semua, si bisnesman tu ambik kunci kereta dan keluarkan BMW mewah dia dari garaj. Nak pakai Merc nanti orang cakap kereta majikan lak. Pakai BMW la ok sket..hehehe...


dalam perjalanan ntah apa kes hari tu boleh jem lak jalan....adui...lambat pulak nak sampai nanti. Takpe, ada 1 jam lagi nak meeting. Jam pun tak la teruk mana pun. Lepas je dari simpang, jalan clear. Huh!! Terbaek!!! Sempat sampai ni!!


Bila on da way tu ntah kenapa enjin jadi slow lak...adui...meter turun mendadak. Aih!! Apasal ni?? Takkan BMW buat hal lak???

Alamak!!! habis minyak rupanya!! Apasal la aku tak perasan lampu amaran tu dah bernyala!!

Si Bisnessman ni bingung jap. Dah lambat ni....nak jalan kaki krismas nanti baru sampai ni...adui!!!

dengan segera si bisnesman tu tahan teksi dan suruh hantar pergi pejabat. BMW yang mahal tadi tu si bisnesman suruh makenik tunda ke workshop.


Apa kes cerita bodoh ni?? Haaa...ni la bubble nak bagitau. Hidup tanpa iman, inilah jadinya. Manusia ibarat BMW. Iman dan taqwa ibarat minyak tadi. Kalau tak isi, ada guna tak BMW mewah tu?? Sama je nilai dengan besi buruk! Tak bagi manfaat langsung! Bagi susah lagi ada! Batul tak?? sebab tu sangat tinggi nya nilai iman ni. Namun tak ramai yang perasan. Semua lupa. Mata umat Islam buta dah. Kenapa?? Syaitan tu bijak dan sangat halus bisikannya. Jadi, semoga kita muhasabah diri dan berusaha untuk menambah Iman kita setiap hari supaya BMW kita ni menjadi berguna dan boleh dibangga....:) bubble Haze....

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...