Nuffnang

Monday, August 13, 2012

Hari yang sunyi..

Hari ni sememangnya sunyi. Ye la, student semua dah balik kampung nak beraya. Tinggal la Bubble kat U ni. Nak balik lagi 2 hari. Banyak kerja nak diselesaikan. Sunyi?? Tak la.. Bubble jarang berasa sunyi. Even sorang-sorang pun memang susah nak sunyi. why?? Hmm...ntah la. Bila masa lapang je memang banyak kerja Bubble buat sampai tak ada masa lapang dah. hehehe....



Bila kat U ni, kamera dan laptop la jadi peneman. Nak harap member sama bilik, so sorry la nak lepak sama. Diaorang pun ada kerja jugak. Semalam lepas beli makanan untuk berbuka, terlihat la 1 scene yang best. Maklum la lama hujan kat Samarahan ni. So, semalam matahari timbul lak. Memang perghhh la beb. Bubble angkat kamera dgn tripod, terus je shoot. awan laju je bergerak. So, kena kejar masa dengan awan. Atas ni la gambar tu. buat HDR terus. Hahaha!! Ye la sekarang dah gila dengan teknik HDR. Tak la mantap mana pun Bubble nyer strok gambar. Cuma minat la. Anyway, tak lama lagi nak raya. Dah beli barang raya?? Puasa cukup tak?? Hehehe!!!

Wednesday, August 8, 2012

Maha pengampunnya Allah SWT...

Sedar atau tak, kita dah kat hujung Ramadhan dah. Tak lama lagi raya la. Suka? Sedih?? Macam-macam feeling...bergantung pada iman kita...hhmm...hari ni Bubble payah nak tido. Jadi, Bubble nak kongsi satu cerita ni. Ye la, Bubble memang suka bercerita...:)



ceritanya berlaku pada zaman Nabi Musa a.s. Nabi Musa ni mukjizatnya boleh berbicara secara terus kepada Allah. Hebat tak?? sebeb tu dia digelar Kalamullah. Dipendekkan cerita, satu hari kawasan bandar pemerintahan nabi Musa a.s dilanda kemarau yang amat panjang sehingga ramai penduduk yang mati. air dan sumber makanan semakin sedikit. Lalu, Nabi Musa a.s berbicara kepda Allah SWT.

"Ya Allah tuhanku, apakah maksud bala yang Engkau turunkan ini? Apakah aku melakukan dosa kepada-Mu? Dan darjatku di sisi-Mu telah jatuh atas kesalahanku?"

Lalu Allah menjawab, "Bukan. Darjatmu di sisiku tidak sedikit pun gugur. Engkau tidak berdosa kepada Aku. Malah, ada umatmu yang melakukan dosa terhadapku selama 40 tahun. Lalu Aku turunkan bala ini sebagai balasan ke atas dosa yang dilakukannya."

Lalu naabi Musa a.s mengumpulkan semua kaumnya untuk mencari pelaku dosa tersebut. Bila dikumpulkan, nabi Musa melihat kaumnya terlalu ramai dan mustahil untuk membuat pengumuman untuk semua. Lalu Nabi Musa berbicara lagi kepada Allah.

"Ya allah, bagaimana aku hendak menyampaikan hasratku sedangkan mereka terlalu ramai?"

Lalu Allah menjawab, "Sampaikan sahaja amanahmu dan pendengaran mereka itu adalah urusan-Ku"

Lalu Nabi Musa a.s berkata kepada kaumnya,

"kemarau yang turun ini adalah akibat salah seorang daripada kamu yang melakukan dosa kepda Allah selama 40 tahun! Malulah kepada dirimu wahai si pelaku dosa! Bertaubatlah kepada Allah!"

Apabila terdengar bicara Nabi Musa a.s, si pelaku dosa tadi melihat ke kiri dan ke kanan. Malu untuk mengaku akan dosanya. Lalu dia menutup mukanya dan menangis. Memohon ampun dari Allah SWT.
Lalu hujan turun dengan lebatnya serta merta.

Nabi Musa a.s hairan akan hujan yang turun tersebut.

"Ya Allah, mengapa engkau turunkan hujan pula sedangkan ada hamba-Mu yang melakukan dosa kepada-Mu selama 40 tahun?"

"Sesungguhnya dia telah bertaubat dan Aku terima taubatnya" Maha suci Allah mengampunkan dosa manusia yang melakukan dosa selama 40 tahun!!

lalu nabi Musa bertanya lagi
"Siapakah umatku ini yang melakukan dosa tersebut ya Allah?"
Lalu Allah menjawab,
"Setelah aku mnutup aibnya selama 40 tahun, apakah Aku perlu membuka aibnya setelah dia bertaubat kepada-Ku?"

Maha suci Allah! Sungguh besar kasih dan sayangnya Allah kepada kita....

Semoga cerita ini menjadi iktibar kepada kita semua. Ingat, kasih Allah itu sangat besar dan luas. sementara kita masih mampu bertaubat, maka bertaubatlah. Jalan Islam itu tidak pernah sunyi dan pengampunan Allah itu maha luas. salam Ramadhan buat semua...:)

Tuesday, August 7, 2012

High Dynamic Range (HDR)

Salam semua!! Maaf lah kalau lama tak update blog...hehehehe...makin hari makin ramai lak like Bubble Haze kan? Alhamdulillah..
Bagi tak meghampakan semua, hari ni Bubble nak share 1 benda yang buat Bubble agak busy skit. That is HDR. HDR ni bukan la effect . Cuma 1 skill untuk dapatkan detail gambar. Kebanyakan gambar yang kita ambik akan ada area yang gelap sangat dan ada area yang sangat terang. Semua ni sebab pencahayaan dan range kamera yang tak mampu nak estimate keseluruhan pencahayaan gambar seperti mana mata kita lihat. Jadi teknik ni sesuai untuk timbulkan detail gambar yang under expose atau over exposed.

Secara umumnya HDR teknik memerlukan 3 atau lebih gambar berlainan exposure untuk memberi detail pada gambar yang akan dihasilkan kelak. Bubble taknak bagi tutorial dulu pasal taknik ni sebab x cukup bahan lagi nak buat tutorial. Nanti Kalau ada masa Bubble bagi k??

Ini lah gambar Bubble. Yang diambil oleh sahabat sebilik. Hehehe....

Ni bahan experiment Bubble. Thanks to him want to be my model.

Bnyk yang perlu diperbetulkan pada gambar ni kot...

Ni hasil pertama Bubble...:P
Ni antara artwork yang Bubble dah siapkan dalam minggu ni. InshaAllah masa raya nanti lagi bnyak art yang Bubble dpt keluarkan. InshaAllah...:)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...