Nuffnang

Monday, April 30, 2012

Download: Photoshop Element Tutorial

Ebook percuma untuk foto-manipulasi yang mudah bagi newbie yang mahu berjinak-jinak untuk mengedit gambar. Tutorial yang mudah dan lengkap bagi memudahkan pengguna mengenali interface Adobe Element 9 dan 10. Download percuma :


Download: Street Photography Technique


Ebook percuma untuk dijadikan guide dalam arena fotografi jalanan. Sesuai untuk golongan yang baru mula-mula berjinak dalam kegiatan fotografi jalanan. Download percuma:


Download: Menjadi Wanita Paling Bahagia

Hari ni Bubble nak kongsi 1 E-Book yang mantap untuk pembaca semua. Bagus untuk dibaca oleh semua lapisan masyarakat. Hopefully dapat la dijadikan panduan untuk kita tempuhi hari-hari yang mendatang. Tajuknya menjadi wanita paling bahagia. Bubble jumpa ebook ni masa tengah surf internet. Bila dibaca, memang bagus untuk dikongsi. Sila la download percuma kat bawah tu. Jangan risau, free je. Cuma tolong Bubble sebarkan berita baik ni untuk manfaat semua ye..:)




Saturday, April 28, 2012

Solatlah...sedih dan menyedihkan....

       Hari ni Bubble macam biasa la main rollerblade petang-petang dengan member. Hari ni special sikit. Sebab ada ramai budak sekolah tengok. Maklum la, hari sabtu kan. Hahaha!! Lepas main, solat maghrib kat masjid kami nak tengok kawasan perumahan budak-budak sekolah ni. Bila sampai je, memang terkejut giler. Kawasan persekitaran memang teruk dengan budak-budak rempit yang jauh hebat dari Valentino Rossi!


     Korang bayangkan je la kereta kat depan tu punya dekat diaorang boleh overtake lagi kitaorang. Dah la jalan berlubang macam jalan ladang! Nak kasi kaw lagi, helmet tak pakai! Keras giler kepala diaorang ni.

     Bubble tertanya-tanya, macam mana kalau anak dibesarkan di kawasan ni? Lagi menyedihkan, bubble nak solat isyak kat sebuah surau kat tempat ni. Cari punya cari, mak aih!! Kat celah-celah banggunan antara flat dengan Church rupanya. Adui....lagi tambah sedih, makmum kat dalam tu tak sampai pun 10 orang!!!

     Mana pergi orang Islam ramai-ramai kat tempat tu? Ok, tak payah la cerita kat tempat kecik macam tu. Cuba korang bayangkan kat tempat korang. Sebuah Masjid yang penuh dengan jemaah masa solat Jumaat. Nak tau kedudukan solat kita?? Dimana kekuatan kita untuk terus berada dalam saf untuk solat subuh, zohor, asar maghrib dan isyak??

   Sebab tu masa Rasulullah SAW nak wafat, ada 3 perkara yang ditekankan. Umatnya, Masjid dan Perempuan. Pada akhir zaman, manusia akan berlumba-lumba untuk mencipta masjid dan menghiasnya seperti Istana. Tetapi jemaahnya sangat kurang. Ingat, Yahudi takut dengan pemuda Islam yang turun untuk Solat Subuh berjemaah. Ni yang selalu Ustaz Bubble pesan. Berbalik pada kes kat atas tadi, Alhamdulillah budak-budak yang bubble lawt ni ada kemahuan nak dekati agama. Sekarang Umat Islam hanya pada nama. Nama je Ali bin ehem2. Nama macam nama para Sahabat. Macam para Syuhada! Tapi amalan sangat menyedihkan. Nama macam nama Isteri Rasulullah SAW, macam nama besar dalam lipatan sejarah. Macam nama bidadari syurga. Tapi ketaatan kapada Allah tak sesempurna nama yang indah.

    Bubble pun bukanlah nak tunjuk pandai. Cuma berpesan sesama kita kan? Tanda kita caring! :D
Tak rugi kita share pendapat macam ni. Bukan untuk orang lain, untuk generasi kita yang akan datang jugak kan??

Share the love...spred the words...Musleem awake!

Monday, April 23, 2012

Manusia yang Masuk Syurga Tanpa Solat!

Setelah kewujudan Islam, kita tahu syarat nak masuk syurga tu ialah taat perintah Allah dan melakukan setiap suruhan Allah kan? Kena la amalkan rukun Islam yang 5 tu. terutamanya solat. Tapi ada zaman Rasulullah SAW, ada seorang lelaki yang dikhabarkan oleh Rasulullah SAW akan masuk syurga walaupun tidak pernah solat!! Apatah lagi puasa dan zakat...Siapakah yang sangat bertuah ni??

Dialah Amar bin Thabit. Siapa pula Amar bin Thabit ni?

Ok, Macam ni kisah dia. Amar Bin Thabit ni merupakan seorang yang sangat angkuh dalam kaumnya. Keangkuhannya sangat terkenal oleh setiap orang sehingga pembesarnya sendiri telah Islam pun dia masih taknak memeluk Islam. Dia sanggup menyendiri dan dipulaukan oleh kaumnya yang telah memeluk Islam semata-mata ingin mempertahankan agaa musyriknya.

Sehingga pada suatu hari, Rasulullah SAW dan tentera Islam bersedia untuk pergi perang Uhud. Para sahabat pun sibuk bersiap untuk berperang masa tu. Maka datanglah Amar Bin Thabit kepada Rasulullah SAW menyatakan keislamannya. Amar berkata ingin turut serta dalam perperangan Uhud itu. Lalu Rasulullah membenarkannya turut serta dengan hati terbuka.

Semasa perang berlangsung, para mujahidin terkejut dan hairan dengan kehadiran Amar. semua orang tahu akan keangkuhn Amar dan tidak tahu akan keislamannya. Amar maju dalam medan perang dengan pedangnya dan beberapa kali pedang musuh menembusi badannya tetapi dia tetap melawan sehingga dia terjatuh dan tidak mampu lagi untuk bangun.

Dalam keadaan antara hidup dan mati itu, para sahabat mendengar Amar berkata "Aku sudah beriman kepada Allah s.w.t. dan Rasul-Nya, lalu aku siapkan pedangku dan maju ke medan perang. Allah akan memberikan syahidah padaku dalam waktu yang tidak lama lagi." Maka syahidlah Amar di medan perang. Maka Para sahabat bertanya dengan Rasulullah SAW tentang Amar. Lalu Rasulullah SAW menjawab "Amar itu nanti akan berada dalam syurga" 

Mendengar kata-kata Rasulullah SAW itu, para sahabat sangat kagum dengan Amar. Sesugguhnya nikmat Islam itu milik Allah dan Allah akan memberinya kepada siapa sahaja yang dikehendakinya pada bila-bila masa dikehendaki-Nya. 

Pengajaran dari cerita ni...jangan kita selalu nak judge orang. Kita yang pandai-pandai bagi hukum kat orang masuk syurga atau neraka ek? 

Thursday, April 19, 2012

Tak ada solat Sunat lepas Subuh dan Asar??

Tadi bukak Twitter dan ada seorang artis tanya lepas solat Subuh dan Asar tak ada solat sunat kenapa?

Jawapan paling mudah, tengok balik sejarah Rasulullah SAW. Pada zaman Rasulullah SAW ada satu agama yang dinamakan Zoroaster. Ada jugak yang menggelar agama Majusi kerana menyembah matahari dan api. Apabila matahari terbit, maka pengikut agama ini akan menyembah matahari yang terbit.



Begitu jugak dengan solat asar. Pada agama majusi, waktu asar piala api yang dinyalakan mereka semakin malap apinya. Dan perbuatan sembahyang selepas waktu asar tu menyamai perbuatan mereka. Pada waktu selepas asar, para penyembah api akan mula ritual sembahnyang mereke sehingga maghrib dan berhenti apabila maghrib. Oleh itu, kita diharamkan untuk solat selepas waktu asar dan Subuh. Satu lagi apabila matahari tegak di kepala. Sebab tu waktu zohor adalah selepas tergelincir matahari. Bukan tegak matahari. Kerana pada waktu tegaknya matahari adalah waktu dinyalakan api neraka.

Jelas?? Jadi kat bawah ni antara dalil yang Bubble boleh dapat. Semoga bermanfaat.

 1. Diriwayatkan bahawa Abu Sa'ed al-Khudri (r.a.) berkata : Nabi saw bersabda :


لا صَلَاةَ بَعْدَ صَلاةِ الْعَصْرِ حَتَّى تَغْرُبَ الشَّمْسُ ، وَلا صَلاةَ بَعْدَ صَلاةِ الْفَجْرِ حَتَّى تَطْلُعَ الشَّمْسُ

"Tidak ada solat selepas Solat Asar sehingga terbenam matahari, dan tiada solat selepas Solat Fajar (Subuh) sehingga matahari telah terbit" - [hadith riwayat Al-Bukhaari #586, Muslim #728]
 2. Bahawa 'Amr ibn 'Abasah al-Sulami (r.a.) berkata :


قُلْتُ : يَا نَبِيَّ اللَّهِ ، أَخْبِرْنِي عَمَّا عَلَّمَكَ اللَّهُ وَأَجْهَلُهُ ، أَخْبِرْنِي عَنْ الصَّلاةِ . فَقَالَ رَسُولُ اللَّهِ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ : ( صَلِّ صَلاةَ الصُّبْحِ ثُمَّ أَقْصِرْ عَنْ الصَّلاةِ حَتَّى تَطْلُعَ الشَّمْسُ حَتَّى تَرْتَفِعَ . . . ثُمَّ صَلِّ فَإِنَّ الصَّلاةَ مَشْهُودَةٌ مَحْضُورَةٌ حَتَّى يَسْتَقِلَّ الظِّلُّ بِالرُّمْحِ – وهو وقت كون الشمس في وسط السماء- ثُمَّ أَقْصِرْ عَنْ الصَّلاةِ فَإِنَّها حِينَئِذٍ تُسْجَرُ جَهَنَّمُ فَإِذَا أَقْبَلَ الْفَيْءُ – وهو أول وقت صلاة الظهر - فَصَلِّ فَإِنَّ الصَّلاةَ مَشْهُودَةٌ مَحْضُورَةٌ حَتَّى تُصَلِّيَ الْعَصْرَ ، ثُمَّ أَقْصِرْ عَنْ الصَّلاةِ حَتَّى تَغْرُبَ الشَّمْسُ . . .

"Saya berkata : Ya Nabi Allah, khabarkan kepadaku apa yang Allah telah ajarkan kepada kamu apa yang kami tidak tahu, khabarkan kepada ku mengenai Solat. Rasulullah saw bersabda : Bersolatlah di waktu Subuh, kemudian jangan bersolat sehingga matahari terbit dan naik...kemudian bersolatlah kerana solat anda di saksi dan dihadiri [oleh malaikat], sehingga bayangan lembing menunjukkan kearah utara - dimana waktu matahari tegak dilangit - kemudian berhentilah bersolat, kerana waktu tersebut api neraka sedang dinyalakan. Apabila bayang-bayang hilang [tergelincir matahari] - ia merupakan awal waktu zuhur, maka bersolatlah, kerana solat anda akan disaksikan dan dihadiri [oleh malaikat], sehingga anda bersolat Asar, kemudian berhenti bersolat sehingga matahari terbenam.." - [Hadith riwayat Muslim #832]. Sebarang kesilapan, sila komen ye?? Wallahu'alam..:)

Sanjungan Kita

Salam Jumaat buat semua pembaca Bubble Haze!

Hari ni Bubble bukak twitter. Lama dah tak jenguk twitter. Rindu lak rasa. Tak la ramai follower pun. Sekadar member-member rapat je. Apa yang Bubble tengok, artis sekarang disanjung seperti tuhan. Agak keterlaluan jugak bubble tengok. Bukanlah pandangan berat sebelah, tapi ni la kenyataan.



Bubble bukanlah seorang yang ada background belajar agama secara total. Tapi ye la, Bubble seorang beragama Islam. Itu je...

Bila tengok page artis, ada peminat yang terlalu fanatik sampai menyembah si artis. Bubble tak cakap di dalam negara, tapi di luar. Macam mana pemikiran meraka? Ya, minat sekadar minat tu tak la salah tapi yangan melampaui batas.

Allah menjadikan manusia tu kinat kepada hiburan dan tugas artis menghiburkan kita. Bila kita kaji balik situasi itu, darjat kita sebagai penonton jauh lebih tinggi berbanding artis. Kerana, artis dibayar untuk mneghiburkan peminat dan artis bergantung kepada peminat!

Tapi Allah menjadikan kita bukan untuk berhibur semata-mata. Itulah hakikatnya. Hiburan tu cuma sampingan malah Allah menjanjikan hiburan paling hebat di Akhirat kelak. Percaya tak?

Sempena hari Jumaat ni, Bubble nak bawak 1 cerita tentang seorang lelaki buta. Dulu dia seorang yang terkenal. Dia seorang penghibur dan disanjungi oleh peminat-peminatnya. Sehingga pada suatu hari dia dimarah oleh peminatnya kerana tidak dapat turun membuat konsert kerana sakit mata.

Oleh kerana peminat terlalu marah, ada yang datang menyerangnya dan mencucuk matanya dengan pisau lipat. Dan kini dirinya jauh lebih rendah martabatnya dari manusia biasa. Baru dia sedar kehidupan seorang artis bukanlah impiannya. Dirinya selalu dikunci peminat. Kehidupannya tidak ada yang peribadi. Semuanya dikongsi dengan peminat. Setelah buta barulah dia terasa bebas. Begitu mahal harga satu kebebasan baginya. Sehingga perlu dibayar dengan matanya....

Salam Jumaat....

Wednesday, April 18, 2012

The Art of Study

Kalau Josh Waitzskin terkenal dengan bukunya the art of Learning, hari ni Bubble nak share pasal the art of study. Tak la sehebat Josh Waitzskin. Huh! Siapa mangkuk nama Josh Waitzskin ni??

Josh Waitzskin adalah pemain catur US yang berjaya mengalahkan Grandmaster US Edwin Frumskin pada usia 10 tahun. Mula bermain catur pada usia 6 tahun dibawah latihan Bruce Pandolfini.



Hebat tak?? Bila ditanya apa rahsia kehebatan dia sampai jadi macam tu punya hebat?? Dia cuma jawab latihan yang berterusan. Pada masa tu, semua orang kata dia seorang yang berbakat. Tak heran la dia boleh main power macam tu.

Tapi bagi dia, kehebatan yang hanya bergantung pada bakat tak akan kekal lama. Ianya rapuh dan mudah retak. Tidak ada cara lain untuk berjaya melainkan usaha keras yang berterusan. Josh sendiri mengakui dia belajar bermain catur hampir ribuan jam untuk satu analisis permainan! adakah itu dikatakan bakat atau usaha keras?

Sejauh mana kita berusaha keras untuk menggapai impian kita? Seorang jaguh pecut US tarining 7-9 jam sehari untuk persiapan ke Olimpik 4 tahun akan datang. Kita lak, paling hebat pun belajar dari pagi samapai subuh untuk ujian esok hari. Apa macam?? Padan tak??

Itulah the art of study. The art of learning. The art of hardworking. Tidak ada benda yang datang dalam keadaan bergolek melainkan usaha yang keras mengiringi. bagi yang berusaha lebih, maka dialah yang layak untuk mendapatkannya.

Tapi, ada jugak yang usaha keras, tpi masih tak dapat kejayaan???

Sekali lagi merujuk kepada kehidupan Josh Waitzkin. Dia pernah kalah pada kejohanan US title pertama setelah berlatih keras selama 3 tahun. Kekalahan pada masa tu amat memalukan dan kesalahan yang dilakukan adalah seperti kesalahan manusia yang baru mula bermain catur!

Kebanyakan kita akan mengalah dan terus give up. Tapi tidak bagi Josh. Dia balik dan kaji setiap permainannya pada kejohanan tersebut dan menambah bilanagn masa berlatih setiap hari menjadikan masa bermain hampir 12 jam sehari! dan sebagai ganjarannya, dia berjaya merangkul gelaran US Champion pada usia 10 tahun sebanyak 7 kali.
Ni lah dia Josh Waitzkin.....
 Kegagalan itulah yang meletakkan dirinya di atas. Josh kata, kalaulah dia tak kalah pada masa tu, maybe dia akan terus berlatih selama 6 jam sahaja sehari berbanding sekarang 12 jam sehari.

Bagaimana dengan kita?? Jangan cakap orang lain,Bubble pun sejam je tengok buku dah mengantuk....korang lak macam mana??? Hahahahaha!!!

Sang kancil dan buaya

Salam, Hari ni Bubble nak share satu cerita yang kita semua pernah dengar. Bila baca balik, memang tersenyum sendiri...sama tak dengan versi korang?? Jom layan!!

Pada zaman dahulu Sang Kancil adalah merupakan binatang yang paling cerdik di dalam hutan. Banyak binatang-binatang di dalam hutan datang kepadanya untuk meminta pertolongan apabila mereka menghadapi masalah. Walaupun ia menjadi tempat tumpuan binatang- binatang di dalam hutan, tetapi ia tidak menunjukkan sikap yang sombong malah sedia membantu pada bila-bila masa saja.


Suatu hari Sang Kancil berjalan-jalan di dalam hutan untuk mencari makanan. Oleh kerana makanan di sekitar kawasan kediaman telah berkurangan Sang Kancil bercadang untuk mencari di luar kawasan kediamannya. Cuaca pada hari tersebut sangat panas, menyebabkan Sang Kancil berasa dahaga kerana terlalu lama berjalan, lalu ia berusaha mencari sungai yang berdekatan. Setelah meredah hutan akhirnya kancil berjumpa dengan sebatang sungai yang sangat jernih airnya. Tanpa membuang masa Sang Kancil terus minum dengan sepuas-puasnya. Kedinginan air sungai tersebut telah menghilangkan rasa dahaga Sang Kancil.

Kancil terus berjalan-jalan menyusuri tebing sungai, apabila terasa penat ia berehat sebentar di bawah pohon beringin yang sangat rendang di sekitar kawasan tersebut. Kancil berkata didalam hatinya "Aku mesti bersabar jika ingin mendapat makanan yang lazat-lazat". Setelah kepenatannya hilang, Sang Kancil menyusuri tebing sungai tersebut sambil memakan dedaun kegemarannya yang terdapat disekitarnya. Apabila tiba di satu kawasan yang agak lapang, Sang Kancil terpandang kebun buah-buahan yang sedang masak ranum di seberang sungai."Alangkah enaknya jika aku dapat menyeberangi sungai ini dan dapat menikmati buah-buahan tersebut" fikir Sang Kancil.
Sang Kancil terus berfikir mencari akal bagaimana untuk menyeberangi sungai yang sangat dalam lagi deras arusnya. Tiba-tiba Sang Kacil terpandang Sang Buaya yang sedang asyik berjemur di tebing sungai. Sudah menjadi kebiasaan buaya apabila hari panas ia suka berjemur untuk mendapat cahaya matahari.Tanpa berlengah-lengah lagi kancil terus menghampiri buaya yang sedang berjemur lalu berkata " Hai sabahatku Sang Buaya, apa khabar kamu pada hari ini?" buaya yang sedang asyik menikmati cahaya matahari terus membuka mata dan didapati sang kancil yang menegurnya tadi


"Khabar baik sahabatku Sang Kancil" sambung buaya lagi

"Apakah yang menyebabkan kamu datang ke mari?" jawab Sang Kancil "Aku membawa khabar gembira untuk kamu" mendengar kata-kata Sang Kacil, Sang Buaya tidak sabar lagi ingin mendengar khabar yang dibawa oleh Sang Kancil lalu berkata

"Ceritakan kepada ku apakah yang engkau hendak sampaikan".

Kancil berkata "Aku diperintahkan oleh Raja Sulaiman supaya menghitung jumlah buaya yang terdapat di dalam sungai ini kerana Raja Sulaiman ingin memberi hadiah kepada kamu semua". Mendengar saja nama Raja Sulaiman sudah menggerunkan semua binatang kerana Nabi Sulaiman telah diberi kebesaran oleh Allah untuk memerintah semua makhluk di muka bumi ini. "Baiklah, kamu tunggu di sini, aku akan turun kedasar sungai untuk memanggil semua kawan aku" kata Sang Buaya. Sementara itu Sang Kancil sudah berangan-angan untuk menikmati buah-buahan. Tidak lama kemudian semua buaya yang berada di dasar sungai berkumpul di tebing sungai. Sang Kancil berkata "Hai buaya sekelian, aku telah diperintahkan oleh Nabi Saulaiman supaya menghitung jumlah kamu semua kerana Nabi Sulaiman akan memberi hadiah yang istimewa pada hari ini". Kata kancil lagi "Beraturlah kamu merentasi sungai bermula daripada tebing sebelah sini sehingga ke tebing sebelah sana".
Oleh kerana perintah tersebut adalah datangnya daripada Nabi Sulaiman semua buaya segera beratur tanpa membantah. Kata Buaya tadi "Sekarang hitunglah, kami sudah bersedia" Sang Kancil mengambil sepotong kayu yang berada di situ lalu melompat ke atas buaya yang pertama di tepi sungai dan ia mula menghitung dengan menyebut "Satu dua tiga lekuk, jantan betina aku ketuk" sambil mengetuk kepala buaya begitulah sehingga kancil berjaya menyeberangi sungai. Apabila sampai ditebing sana kancil terus melompat ke atas tebing sungai sambil bersorak kegembiraan dan berkata" Hai buaya-buaya sekalian, tahukah kamu bahawa aku telah menipu kamu semua dan tidak ada hadiah yang akan diberikan oleh Nabi Sulaiman".
Mendengar kata-kata Sang Kancil semua buaya berasa marah dan malu kerana mereka telah di tipu oleh kancil. Mereka bersumpah dan tidak akan melepaskan Sang Kancil apabila bertemu pada masa akan datang. Dendam buaya tersebut terus membara sehingga hari ini. Sementara itu Sang Kancil terus melompat kegembiraan dan terus meniggalkan buaya-buaya tersebut dan terus menghilangkan diri di dalam kebun buah-buahan untuk menikmati buah-buahan yang sedang masak ranum itu.

Sekian

Monday, April 9, 2012

Frust putus cinta...cinta Oh Cinta...

Hari ni antara topik hangat yang selalu jadi bahan bualan remaja adalah pasal cinta. Yup! Cinta pada zaman remaja tu biasa dah. Lagi sekarang darjah 6 dah pandai dating!!!

Bila dah putus cinta, apa cita beb??? Terus je frust menonggeng. Ada sampai nak bunuh diri jugak! Nak terjun banggunan la, makan pil tidur la, minum clorox la....macam-macam....



Orang cakap nak buktikan cinta sejati yang tak berbelah bahagi. Macam tu ke??

So, kat sini nak share sikit sebanyak tips-tips untuk peringatan kita sendiri...

Bila putus cinta tu, bukanlah perkara yang besar sangat pun sebanarnya. Cuma kita terlalu bagi peluang kepada hati kita untuk bertapaknya cinta di dalamnya. Hati yang terlalu mencintai sampai membabi-buta tu dah tahap salah dah! Lain la kalau cinta kepada Allah. Apa pun yang kita cintai, jangan sampai memakan diri tau! Sebab, kita hidup kat dunia ni bukan hanya nak bercinta! Otak kena rasional beb! Bukan jadi pak turut untuk hati je. Ingat, hati tu raja, otak tu penasihat, anggota badan tu tentera.

First tip ialah sibukkan diri.

Kalau dir dah sibuk, otak akan fokus kepada kerja yang kita buat dan lupa dengan masalah. Ye, kadang-kadang bila dah tak ada kerja yang kita buat, memang akan teringat jugak. Tapi, bagilah masa untuk hati tu. Jangan terlalu ikut hati yang tengah tak betul tu.

Kedua, bercinta dengan hobi.

Tricknya, gunakan hobi kita sebagai medium. Kalau aku la kan, aku minat main game. So, hari ni aku main game online dan menang banyak kali. Ini akan menggantikan memori indah yang kita lalui bersama si dia dan secara tak langsung, kita akan sibuk dengan dengan hobi kita. Memang, kita tak akan dapat lupakan semuanya. So, kita perlukan tips yang lain kan? Follow step by step k Tipas ni gunakan dalam beberapa minggu.

Ketiga, cari pengganti baru.

Maybe cara ni agak bodoh kalau ikutkan konsop hubungan. Tapi percayalah, carilah yang baru. Nak cari yang baru lak ada caranya lagi. Kita hidup ni kawan ramai. So, rasanya tak ada masalah nak cari baru.

"Gila la! Mana boleh aku luipakan dia! Kau nak pengganti dia jadi tempat persinggahan je ke?"
Bagus soalan tu! Jadi persinggahan je? Ingat betul2. Orang yang sayangkan kita akan berada bersama kita dalam keadaan apa pun kita. Dia akan terima kita seadanya.Carilah yang baru. Jangan terburu-buru k? Ada orang samapai 10 tahun baru dapat cari yang baru.

Tips yang terakhir,
Berdoalah. Ingat, orang yang buat perkara bodoh kalau frust tu maknanya hati kosong. Hati tak ada ruang dah untuk agama. Orang yang macam ni akan mengikut nafsu je. Cuba renung balik hubungan yang putus tu. Ada tak sifat keagamaan dalamnya? Cinta tanpa restu pemilik cinta akan rapuh. So, tak hairan lah kalau hubungan tu hancur.

Conclusion, ingatlah, jodoh tu rahsia Allah. Kita cuma boleh merancang je. Apa pun yang kita buat, ingatlah pemilik cinta sebenar. Letakkan agama dalam hubungan kita. Jangan kita terlalu ikut nafsu dalam hubungan kita. Be smart dude!

P/s: Sumbangan Nik Samudera. Thanks for the tips dude!!! (Bubble dah nak Khawin?? Hahahaha!! Amin!!)

Saat aku ditalkinkan

Assalamualaikum wr wb
Sebak dada bila membaca email ni....but its good ...
Semoga kita insaf dan menjadi pelajaran. InsyaAllah...







Hari berganti hari.Keadaanku semakin tenat.Tubuhku terkaku seperti mayat di atas katil di salah sebuah hospital yang aku sendiri tidak tahu mengapa aku di tempatkan di sini.Sebelum tu, yang aku ingat aku sedang memandu kereta ayah,lalu bertembung dengan lori balak.

Tapi selepas itu aku tidak ingat apa-apa.Pandanganku kabur.Tidak dapat ku pastikan siapa orang-orang yang berada di sekelilingku.Aku terasa dada ku teramat berat dan bahagian pinggangku sudah tidak berasa apa-apa lagi.Derita sngguh.nafasku sesak.

Tiba-tiba tanganku di pegang kuat."Mengucap sayang,,mengucap........Asyhaduallailahaillallah........."ucapan
itu dibisikkan ke telingaku di sertai dengan tangisan.Itu suara ibu.manusia yang pernah mendodoikan daku semasa kecil,manusia yang pernah menyuapkan nasi ke dalam mulutku,manusia yang pernah memberi susunya serta yang pernah merotanku kerana degil.

"Bagaimana dengan keadaannya doktor?"Aku amati suara itu.Pasti itu suara abang.Mungkin abang baru sampai. "Tenat",jawab doktor dengan ringkas. "Itu kata doktor bang,jangan berserah kepada takdir sahaja.Kita perlu usaha". Sudah seminggu aku terlantar di wad ini,kenapa baru sekarang abang menjengah? datang lah ke sini,aku ingin berbicara denganmu. datanglah..... Tapi mataku.......semakin gelap.Adakah aku sudah buta? Tidak!!!!Aku tidak mahu buta.Aku masih ingin melihat dunia ini. "Sabarlah dik,banyak-banyak ingatkan Allah."Abangkah yang bersuaraitu? Apa yang aku tanggung ini tidak semudah yang kaulafazkan,abang.Tolonglah adikmu ini.Tolong bukakan mataku.

"Tekanan darahnya amat rendah". sayup sayap kedengaran
suara doktor.Kedengaran juga ibu menangis teresak-esak.Ibu,kau hanya mampu menangis saja.dan bila tiba saatnya,kita akan berpisah.Tapi,ibu.....aku tidak mahu berpisah denganmu.Tolonglah ibu,selamatkan lah daku. "Yassin......".bacaan yassin terngiyang-ngiyang di telingaku.Aku tahu itu suara abang.Tetapi kenapa aku di perdengarkan dengan suara itu???

Apakah aku sudah menghampiri maut???????Aku takut!!!!!!! Sedetik lagi sakaratul maut datang.Sedetik lagi izrail datang. Sedetik lagi malaikat maut datang.Aku di ambang sakaratul maut...... Aku semakin tegang dan semakin sendat nafas di dada.Ketika itu,aku tidak ingat apa-apa lagi.Aku tidak kenal sesiapa di sekelilingku.Tapi yang pastinya sekarang, aku berdepan dengan sakaratul maut.

"Tolong ibu,tolonglah aku,
aku takut".Tapi rintihan ku tidak di pedulikan.Apa mereka
semua sudah pekak? Aku di lambung resah,gelisah dan penuh kesah.Keluhan dan rintihan "Panas,dahaga,haus,panas........".tapi tiada siapa pun yang peduli.Nenekku datang,"Nenek...........". "Kau dahaga cu,kau lapar cu,mahu air??Ini gelas penuh air madu,kalau cucu mahu masuk syurga,minum air ini".

"Ibu......".
Ibuku datang, Ibu menggoyangkan buah susunya.
" Ini ibumu.Air susu ini membesarkanmu, nak.Buangkan
islam, matilah dalam agama yahudi.....".
Ayah.......kau datang ayah.......".
"Matilah dalam agama yahudi anakku.matilah dalam agama nasrani Itulah agama yang membantu kau masuk ke syurga". "Nenek....ibu.....ayah......suara kau kah tadi??Kenapa kau berubahlaku??Atau suara syaitan yang ingin memurtadkan aku?? "Mengucap sayang,mengucap.Asyhaduallailahaillallah......".Ucapan
itu diajukan sekali lagi ke telingaku.Itu suara ibu.Tapi lidahku sudah menjadi kelu.

Manusia-manusia berjubah hitam datang."Mari ikut kami". manusia-manusia berjubah hijau datang membawa bersamanya payung hijau,katanya"Mari ikut kami".cahaya putih datang.datang hitam. Datang sinaran kuning.Cahaya merah datang ."Apa ini,apa ini?.Akulah sakaratul maut.......!!!!!!". Kedinginan menjalar,merayap perlahan-lahan dari hujung kaki ke hujung rambut dan kini seluruh jasadku di selimuti sejuk.dan kemudian datanglah malaikat maut di hujung kepalaku. "Hai jiwa yang keji,keluarlah dari kemurkaan Allah.......".Aku tersentak.Roh ku berselerak di dalam tubuhku.Lalu,innalillahi wainnailaihi rajiuun.... Malaikat-malaikat yang menunggu sesayup mata memandang dan menghemburlah bangkai yang sebusuk-busuknya.

Tiba-tiba bau busuk menusuk ke hidungku,seperti bau sampah
yang amat busuk. "Apa yang busuk ni?Tak adakah orang yang mengangkat sampah ni?Ah,busuknya,hanyirnya,hancingnya......".

"Assalamualaikum......".
"Siapa yang memberi salam itu?".
"Aku".
"Kau siapa wahai pemuda???".
Seorang lelaki tercegat di hadapan katilku.Aku tidak
pernah melihat orang yang sehodoh,sekotor,dan sebusuknya di dunia ini.rambutnya yang tidak terurus,baju yang di pakai berlumut hijau,kuning,coklat dan entah apa-apa warna lagi,dari lubang hidung,telinganya dan mulutnya terdapat nanah dan darah pekat keluar.Tanpa di pedulikannya......jijik,loya,aku rasa........teramat loya melihatnya.

"Kau tak kenal aku?".
"Tidak,jawabku tegas.Mana mungkin aku kenal kau sehodoh
dan sejijik ini".
"Aku sahabatmu,kau yang membuat aku hari-hari".
"Bohong!".Aku menjerit sekuat hati.Biar semua penghuni wad
ini mendengarnya.
"Aku tak kenal engkau!Lebih baik kau pergi dari sini".
"Akulah amalanmu yang keji..........".

Aku terdiam.Aku tidak mampu berkata apa-apa teringat kini,semuanya telah pernah ku dengar dan ku pelajari dulu.Segala dosa dan keburukan yang kita lakukan di dunia,akan di jelmakan dalam sebagai suatu makhluk yang teramat hodoh di hadapan kita di alam barzakh nanti. Oh!Tuhan,aku banyak dosa.Aku memang lalai,cuai dan lupa dengan segala nikmat yang telah kau kurniakan.Solatku kerana kawan,dan bukannya ikhlas kerana Allah.Pergaulanku bebas,tak kenal muhrim ataupun tidak.tapi itu semua telah berlalu dan dan sudah terlambat untuk bertaubat.Apa yang aku harus lakukan!!!!! Surah yassin yang abang pegang di letakkan di atas dahiku.Aku melihat kaklong dan kak ngah menangis.Aku juga lihat mata abah bengkak. Tiba-tiba badanku di sirami air.Air apa ini?????

"Tolong....sejuk!!!!Kenapa air ini berbau air kapur barus.Tolong jangan tekan perutku dengan kuat,sakit!!!!Kenapa ramai orang melihat aku???Aku malu.....malu.....malu......!!!!!!".
Aku di usung ke suatu ruang.Aku lihat kain putih dibentangkan.Lalu diletakkannya aku di atas kain putih itu.kapas di bubuh di celah-celah badanku.Lalu aku di bungkus satu demi satu dengan kain itu. "Nanti,tunggu!!jangan bungkus aku.Kenapa kalian semua buat aku macam ini?Tolong rimas....panas........". Kemudian aku di letakkan di suatu sudut.Beberapa orang termasuk tok imam menyembahyangkanku.Kelihatan ayah dan abang berada di saf yang pertama.Tapi kenapa aku di sembahyangkan?

Bukan kah aku boleh sembahyang sendiri?
Aku teringat kata-kata ustazku dahulu.
"Sembahyanglah kamu sebelum kamu disembahyangkan".Dan kini
baru aku sedar aku sudah tidak mampu lagi untuk mengangkat takbir,ruku',sujud dan tahiyyat. Aku di angkat perlahan-lahan kemudian di letakkan di dalam kotak kayu.

Kotak apa ini?"Aku di usung oleh enam orang termasuk ayah
dan abang.Aku diusung setapak demi setapak". "Al-Fatihah!"Keengaran suara tok imam.Kelihatan ibu,kak long,kak ngah dan lain-lain mengekori di belakang.tapi kemana dia bawanya aku?". Nun jauh di sana,kelihatan tanah perkuburan kampungku. "Ke situkah aku dibawanya?Tolong turunkan aku,aku takut!!!!!!". Setibanya di tanah perkuburan,kelihatan satu liang yang besaiz dengan jasadku.Beberapa tangan memegangku,dan aku di turunkan ke dalam liang itu. "Perlahan-lahan",aku terdengar suara tok imam memberitahu."Tolong keluarkan aku dari sini!Aku seram!!!".Kini aku berada di dalam liang kedalam enam kaki.Sedikit demi sedikit pasir dan tanah menutupiku.

"Tanah apa ini?".
"Aduh sakitnya badanku di timbusi tanah".
"Innalillahiwa innailaihi rajiuuun.......Dari Allah kita datang,dan kepada Allah jualah kita kembali". Kedengaran bacaan talkin dari tok imam."Sesungguhnya mati itu benar alam barzakh itu benar,siratul mustaqim itu benar,syurga dan neraka itu jua benar........".Sayup sayap aku terdengar tok imam terus membaca talkin,tetapi makin lama makin hilang.Pandanganku makin ,makin kabur dan terus tidak kelihatan.Tubuhku terasa telah di timbusi sedikit demi sedikit pasir dan tanah yang di lemparkan ke atasku.Terasa semakin gelap dan ......aku kini keseorangan.

"Nanti!Nanti!Tolong!Tolong ayah,ibu!Jangan tinggalkan aku seorang.Aku takut!!!Gelap!!!Panas!!!Tolong !!!! THIS IS A GOOD STORY BUT THE AUTHOR LEFT OUT ONE MOST IMPORTANT THING IN DEATH..... "SAKITNYA SAKRATUL MAUT ITU ADALAH UMPAMA SERIBU PEDANG YANG AMAT TAJAM MENGHIRIS DAGING DAN TULANG SERENTAK...DAN SAKITNYA HINGGA KE AKHIRAT." 


Saja post kat blog ni. Untuk tatapan semua. Bubble dpt dari email. Lama dah. Bgs untuk dikongsi...

Wednesday, April 4, 2012

Bas Mewah

Diaorang ni dah banyak sangat duit ke nak buat bas macam ni? Nak bawak ke Dubai dari abu Dhabi....speed dia leh capai 250 kM/h

Secawan air dan seluas kolam

    Di sebuah kampung, ada seorang lelaki yang sering berasa tertekan. Masalah tidak habis-habis menimpanya. Sehingga dia ingin membunuh diri. Hatinya tidah pernah tenteram dan sering kali menyalahkan takdirnya. Walaupun dia hidup dalam keadaan yang agak mewah dan selesa, namun hatinya sering tidak tenteram.



Di hujung kampung, tinggal seorang tua yang hanya tinggal di sebuah pondok buruk. Namun, dia selalu kelihatan gembira dan tenang. Lelaki ini ingin sekali mendapat nasihat dan petua dari si tua tadi.

Pada suatu hari, si lelaki tadi tekad untuk mendapatkan petua si tua tadi. Bila ditanya, lelaki tua itu hanya tersenyum dan membawanya ke tapi kolam yang agak luas. Lelaki tua itu memberinya cawan dan sebungkus garam.

Tuesday, April 3, 2012

Avast Internet Security Free Licence

Hello! Today I'm going to give a free Avast Internet Security Licence.

Upgrade now from free to Internet protection!!



How to Install?

1: Download the Licence here AVAST INTERNET SECURITY.
2: Extract the file.
3. Open your Avast Anti-Virus. If you don't have, download the trial version here: AVAST INTERNET SECURITY TRIAL
4. Go to subscription part and click insert licence file and insert the licence that you extract just now. The Avast now in full licence until June 2013!!

P/S: Sometimes bubble like to use english to explain this type of things rather than Malay. Hahaha!! Fo me, it is more easy to understand compare to Malay instruction because a lot of the word are originated from english language. Agree??

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...