Nuffnang

Friday, December 2, 2011

Cinta Psycho!!

Apa pandangan korang tentang cinta psycho? Bubble percaya ramai orang kat sini tak suka dengan kaki psycho ni. Ya, contoh paling mudah nak bagi kat facebook la. Bukan kat facebook je, kat twitter, myspace, tagged, semua ada. Tapi paling popular kat cinta muka buku ler..aka facebook.



Kalau kita tengok budak-budak zaman sekarang, trend da macam orang putih. Kalau orang putih, takde makwe, pakwe, tu kira low class la beb. Tak laku. Sama la dengan anak muda kita sekarang. Kalau kat facebook  tak ada in relationship dengans apa-sapa, terasa rendah diri. Terasa diri tak laku..amboi! Penting sangat ke relationship tu?

Monday, November 28, 2011

My new rollerblade!

Salam semua kepada pembaca blog bubble nih. ;)
Hari ni bubble nak sahre kegembiraan bubble kepada semua. Setelah hampir 3 bulan bubble tak skating, akhirnya bubble akan kemabali bermain.;) Bagi yang dah tau, sebelum ni bubble pernah hilang rollerblade sebab kena curi. Memang sedih sangat. ye la, hobi yang paling bubble sayang tu. Dah la harga rollerblade tu memang mahal sangat.

Ni la OS3 yang hilang kena curi dulu...



Lepas kejadian tu Bubble try cari member yang boleh dapatkan roller baru untuk Bubble dan akhirnya Bubble berjumpa dengan Edosh dari shah alam. Dia official dealer aggressive skate kat malaysia ni. So, senang la berunding.;)

Bincang punya bincang, dan diberi kaunseling secara percuma oleh edosh, maka Bubble decide nak beli Razors Horn SL. SL tu maknanya "super light" thats mean roller tu nanti agak ringan sikit berbanding roller aggressive biasa. Edosh ambik order dari AggressiveMall.com. So, shiping dari UK ke Malaysia mengambil masa lebih kurang 4 hari dan sampai ke Sarawak dalam seminggu.

Setelah selesai order dan tak sampai seminggu pun dah sampai ke Kuching.
ni la dia Razors Horn SL 
Sesiapa berminat nak order, boleh je. Kat malaysia ni ada 3 official supplier yang order rollerblade ni. Kat FB boleh cari ek diaorang. Wheel love skateshop, Roller Unite dan Edosh Azhar. Diaorang ada katalog dan ada yang ready stock. Kalau ready stock, lagi cepat nak sampai. Hari ni bagi duit, esok samapi dah. Kalau tak pun jumpa je diaorang dan tengok sendiri yang mana berkenan. ;)

Range harga rollerblade ni dari RM600 sampai RM1500 ikut la nak beli yang mana. Bagi yang beginner, rm700 dah cukup untuk dapatkan roller yang tahan lama sampai 8-10 tahun boleh pakai. :)

Bubble punya razors horn tu RM1200. setelah discount dari edosh. Sekarang wheel love buat clearence stock. Pro model pun harga rm700 je. So, siapa cepat dia dapat.

Lawa kan? Sekarang offer tau. RM799 je kat wheel love.:)


As a conclusion, Bubble sangat-sangat gembira dapat roller baru ni. 3 bulan tak main, memang sangat-sangat rindu nak skate balik. Sekarang dah boleh main. Cuma hari ujan la...tak dapat lagi nak try. Roller pun masih dalam kotak lagi...

Wednesday, November 9, 2011

Cinta jarak jauh...susahnya...

Apa kabar semua pembaca? Bubble harap semuanya sihat.

Bila Bubble perhatikan pembaca blog ni ramai dari golongan remaja. So, Bubble nak buat satu entry yang remaja suka sangat! Iaitu CINTA....
Bagi yang dah berumah tangga, hopefully dapat berkongsi pendapat di ruang komen ye?? :)

Hari ni Bubble nak minta pendapat korang tentang cinta jarak jauh.....Yup! Cinta jarak jauh.
Ni cuma pandangan peribadi Bubble la ek? Kalau salah minta dibetulkan...



Apa perasaan korang semua bila pasangan kita jauh? Isteri jauh...suami jauh...tunang jauh....kekasih jauh....
Banyak sangat halangan....nak jumpa pun payah....kalau si dia merajuk, susah gila nak pujuk sebab jauh..
Daripada survey yang bubble dapat, bayak masalah yang ramai hadapi bila pasangan jauh.

Tuesday, November 8, 2011

Salah ke kaya??

Salam buat semua pembaca Bubble Haze..
Macam mana hari ni? Harap semuanya baik dan sihat ye? Bubble pun tengah cuti sekarang, so, agak free la nak update blog. Even sekarang ni sibuk prepare untuk next semester. Hari ni Bubble nak cerita pasal satu benda yang kita selalu silap pandang. Apa itu?? Ya, pasal kekayaan!





Salah ke bila seseorang itu mengidam untuk kaya? Salah ke apabila seseorang itu kaya? Kita perasan atau tak, masyarakat kita sering kutuk orang kaya. Apabila seseorang itu berhajat untuk kaya, pasti kita cop mereka sebagai mata duitan..
"Duit bukan segalanya beb! Bukan boleh bawak mati!"
Tu la yang bubble selalu dengar. Tapi boleh ke masyarakat sekarang hidup tanpa duit?? Ya, memang boleh. Tapi ada duit pasti lebih baik bukan?

Tak ada benda dalam dunia ni Allah jadikan secara sia-sia. Tanpa sebab. Begitulah hakikatnya dengan duit. Kejayaan orang sekarang ni kita terjemahkan dengan duit. Sijil belajar tinggi tak guna kalau tak ada duit banyak. Trofi kat rumah berlambak-lambak. Tapi tak guna kalau tak mampu diterjemahkan dengan wang. betul atau tak?? Tepuk dada tanya iman ek?

kenapa kita belajar tinggi-tinggi?? Sure rata-rata nak kerja gaji besar. Untuk apa tu?? Mesti la nak kaya...
semua orang impikan nak kaya. Salah ke nak kaya?? Pastilah TIDAK! Kerana Islam sendiri menggariskan kita untuk mengejar kekayaan itu. Ambillah harta di dunia ini sebanyak mana kita mampu. Asalkan kena dengan caranya. Kenapa? supaya kita menjadi lebih bertaqwa. Rasulullah SAW bersabda apabila seorang sahabat menginfaqkan seluruh hartanya untuk jihad. "wariskan hartamu kepada warismu nanti. Kerana mewariskan harta itu lebih baik dari meminta-minta" Apa yang cuba disampaikan di sini, ialah mewariskan harta kita kepada anak cucu nanti lebih baik dari kita wariskan hutang kepada mereka. So, salah ke nak kaya??

memang betul, bila kaya, tanggungjawab lebih besar. Ramai yang kaya buta hatinya dengan harta. Tapi, jangan lupa, ramai yang buta hatinya kerana kemiskinan. Berapa ramai orang yang miskin menggadaikan agamanya untuk hanya beberapa ribu. Cukup ramai yang murtad kerana ditawarkan harta, tempat tinggal yang mewah, dan menjual maruah untuk beberapa ratus semalam. Apa kita pernah lihat ini??

Bubble selalu ke masjid di Bintulu ni. Ramai yang datang guna kereta mewah beb. Ye la, kat sini dekat dengan MLNG. Majoriti yang kerja di sini adalah Engineer. So, gaji memang besar la. Dulu masa cetek sangat ilmu ni, Bubble selalu anggap mereka ni riya' dan nak menunjuk-nunjuk. Persepsi Bubble sama seperti orang ramai. Tapi, bila bergaul lama dengan mereka, Bubble tersentak dengan satu perkataan ni.."Orang Islam ni kena miskin ke? Ke masjid tak boleh pakai kereta besar?"

Betul apa yang pakcik ni cakap...kalau kita pakai kereta besar sikit, mula la orang kir kanan cemburu. Lepas tu orang yang bukan Islam bila tengok kat masjid, semua kereta buruk. Motosikal je banyak. Tapi cuba kita tengok di pasar bila hujung minggu. Fuh!! Merc, BMW, Lamborghini, Ferrari semua ada! Kat masjid lak apa ada?? C70 milik pak imam je ader....

"Ala, kita tak menunjuk. Tawadhuk namanya..." Kita faham ke apa yang dimaksudkan tawadhuk tu? Kena ke sampai macam tu kita kena buat? Allah dah bagi kita kereta besar. Masih nak guna moto buruk ke masjid? Apa ertinya kemewahan yang Allah bagi kalau tak digunakan untuk jalan Allah?? Sepatutnya, kereta besar tu la yang ke masjid. Kereta buruk guna untuk ke pasar beli barang dapur. Baru jumat minyak. betul tak?

Jadi sekali lagi Bubble nak tanya, salah ke kaya?? Pasti tidak...seua orang nak kaya. semua orang nak senang. Senang di dunia dan di akhirat. Tapi tak semudah tu...kita kena usaha la sebaik yang mungkin. Sebab, dengan berusaha mengikut ajaran Islam barulah kita bersyukur dengan kekayaan tu. Baru berkat harta.


Salam dari Bubble Haze...

Sunday, November 6, 2011

Cerita seorang hamba...

Salam Aidil Adha semua!

Maaflah, lama tak update blog ni. Semenjak internet takda ni, susah nak jenguk blog. Bukan takda, cuma slow sangat. Bila nak update je, memang slow line ni. Nasib hari ni line tak buat hal. Tambah lak mood nak menaip ni datang hari ni.

Ok, hari ni macam biasa Bubble nak cerita satu cerita. Cerita dia pasal seorang hamba yang bekerja engan seorang orang kaya. Oarang kaya ni sangat la kayanya sampai rumah dia ada swimming pool dalam rumah tu. Indoor la katakan.


Samapai satu masa, si orang kaya ni ambik la sorang hamba untuk membentunya buat kerja rumah. Bila si hamba datang, si hamba berjanji untuk menjalankan kerja dengan baik dan amanah. Lalu si orang kaya berasa puas hati dan berkata,
"kau boleh gunakan semua kemudahan di rumah ini ikut suka hati engkau. Swimming pool tu kau mandi la puas puas. Peti asi aku tu banyak makanan. Kau makan la suka hati engkau. Dan astro ni penuh channel aku langgan. Tak cukup lagi parabola pun ada. Nak home theatre, semua ada ada kat rumah ni. Kat belakan rumah ni pun ada padang bola. Kau main la dengan jiran2 kalau nak. Cuma aku nak kau buat kerja seperti yang aku suruh. boleh?"
 Maka si hamba tu berasa sangat genbira! Lantas si orang kaya menyerahkan kunci rumah kerana percayakan si hamba. Baik tak si orang kaya tu?? hehehehe....

Keesokan harinya, si orang kaya bangun dan melihat baju nya belum digosok..(Iron). Lalu orang kaya bengang...
"Wei hamba ku! Kenapa kau tak gosok baju aku ni?? Sarapan pagi aku pun kau tak buat lagi"
lalu apa kata si hamba??

"Maaf tuan..saya sedang berenang di kolam renang. Tadi saya tengok astro..."

Hahahaha!!!

Lawak ke?? Macam tu la kita manusia. sedar atau tidak, Allah telah beri semua kelengkapan kita kat dunia ni. bagi yang kaya tu lagi la. Macam-macam da Allah bagi. melancong seluruh dunia. Cuma Allah nak taat pada perintah-Nya. un susah nak buat. Lagi Maha penyayang Allah memaafkan kita pulak...kalau la aku jadi si orang kaya tadi, aku dah pecat hamba tu. Taknak aku bela lama-lama. Kalau lah Allah "Pecat" kita...mana kita nak tinggal??? Tu je la untuk kali ni ek?? Lama tak update blog, idea makin kering...hehehe...
Salam Eid Adha dari BUBBLE HAZE....

Tuesday, September 27, 2011

Sabar tanpa batasan.....

Salam buat semua....

Dah lama tak update blog kan??
Sorry la..Bubble ada banyak masalah sejak kebelakangan ni.
Tak settle lagi masalah lama dah timbul masalah baru.





Tapi tolak tepi dulu la masalah tu. Lagipun Bubble tgh exam sekarang. Ehem2!!
Hari ni nak bincang topik best! Bagi Bubble, topik ni memang kena batang hidung Bubble. Bila Ustaz bicara tentang benda ni, rasa malu, segan, semua keluar. Korang lak apa macam?? Sedia nak dengar??

"Takpe, Aku mampu bersabar dengan perangaimu..aku terima segalanya demi cinta kita. Aku terima dirimu seadanya.." Ni ayat masa sebelum kawen beb...kalau lepas kawen??? Try tengok bawah..

"Celaka punya perempuan! Kau ingat aku nak sangat kat kau? Hari-hari menyusahkan aku! Tak ada kerja lain ke??" Ni kalau yang kawen tapi masih mentah dalam bab perkahwinan.. Kalau yang matang lak?? Try tengok bawah...

"Saya nak solat dulu la ye? Lepas solat nanti kita bincang hal ni.." Sambil tersenyum...

Nak lagi contoh??

"Takpe la, aku memang lemah..aku rela je kena buli dengan diaorang. Diaorang ramai...aku mana nak lawan.."

Setahun kemudian..

"Kau ingat tak dulu? Masa aku mula masuk sini? Kau buli aku kan?? Hari ni hari aku lak! Aku nak belasah kau cukup-cukup!" Siap dendam lagi ni....Islam ajar kita macam ni ke?? Jadi, apa penyelesaian nya??

"Mat, kau tak perlu la buli aku lagi. Aku pun rasa kau tak suka kena buli. Aku benci kau, tapi aku taknak berdendam Kau ambik la hadiah dari aku ni...coklat cadbury paling latest.." Ustaz cakap kalau benci kat orang, bagi hadiah kat orang tu...

Persoalannya, sejauh mana kita dapat bersabar?? Bersabar ada hadnya beb...(Betul ke??)

Rasulullah SAW Bersabda, "Sabar itu separuh dari iman" Bukan sebahagian. besarnya sabar dalam Islam. sabar tu pulak apa benda?? Nanti kita bincang lagi lanjut ye??

Bubble nak tekankan betapa besarnya benda yang dinamakan sabar sehingga Islam menetapkan sabar tu separuh dari iman berbanding sifat lain. Mengapa?? Sebab sabar kunci keamanan. Kunci cermianan Islam. Nak digambarkan lagi semasa perang antara tentera mujahidin dan tentera kafir quraisy, Saidina Umar yang terkenal dengan keganasannya itu berdepan dengan seorang tentera kafir.

Tatkala tentera kafir itu jatuh dan Saidina Umar Mengangkat pedangnya, si tentera kafir tu ludah pada muka saidina umar. Lalu saidina Umar marah dan beredar dari situ. bila si kafir bertanya apa yag saidina Umar jawab??

"Jika aku membunuhmu sekarang, aku membunuhmu atas dasar marah. Bukan kerana Allah SWT"

Hebat tak?? Kalau la Bubble, dah lunyai da mamat tu kot....

setakat tu je la dulu ok? Nanti kita bincang lagi Topik ni. Bubble dulu pun sampai seminggu nak belajar tentang sifat sabar...hehehe....samapi sekarang pun masih tak reti nak sabar lagi...

Salam buat semua..:)

Sunday, September 11, 2011

Kisah seorang professor dan pendayung sampan

Salam sejahtera semua!
Maaf lah kalau sejak kebelakangan ni jarang update. Semua ni sebab nak final exam dah.
Ni pun baru lepas study gak. Macam-macam dah masuk dalam kepala ni.
Okeh! Back to main topic. Seperti yang Bubble pernah cakap pada post sebelum ni, nak cerita pasal professor dan pendayung sampan kan??
Ok, citer dia macam ni,



Kat sebuah perkampungan orang asli, ada seorang professor datang nak buat kajian tentang hutan tempat tu. Maka, bila tiba di sebatang sungai, dia menyewa sebuah sampan. Si pendayung sampan merangkap si empunya sampan, gembira dengan kedatangan seorang professor yang berpendidikan itu.
Dalam perjalanan mereka, si professor ingin menguji kehebatan ilmunya. Maka, dia bertanya kepada si pendayung sampan.
Prof: Awak ada belajar tentang biologi??
Pendayung sampan: Tak...
Prof: Oh, maka awak telah rugi 60 peratus dari kehidupan awak.
Maka bersedih la si pendayung sampan tadi...


Setelah beberapa minit, si professor terlihat sebuah gunung lalu bertanya:
Prof: Awak ada belajar geografi?
Pendayung sampan: Tak pernah tuan...
Prof: Sayangnya..awak rugi 30 peratus dari kehidupan awak...

Si pendayung sampan bertambah sedih...
Selang beberepa minit, si professor terlihat pula gunung berapi pasif. Lalu si professor bertanya:
Prof: Awak pernah belajar geologi?
Pendayung sampan: Tak pernah tuan. Malah, ini kali pertama saya dengar perkataan itu.
Prof: Hmm...awak telah rugi lagi 20 peratus kehidupan awak...
Si pendayung sampan terasa sangat kerdil...

Beberapa minit kemudian, sampan yang di naiki menghampiri sebuah jeram. Si pendayung sampan tidak dapat mengawal sampannya dan terjun ke sungai. Lalu berenang ke tebing sungai. Si Professor terpinga-pinga.
Pendayung sampan: Awak ada belajar berenang?? Jerit si pendayung di tebing.
Prof: Tidak...
Pendayung sampan: Bagus lah, awak telah rugi 100 peratus kehidupan awak!
Maka, mati lah si proffesor tersebut dengan ilmunya....

Cerita ni banyak pengajarannya. Bubble harap semua dapat ambil iktibar ye?? :)

Sunday, September 4, 2011

Seminggu berhari raya!!

Salam Aidil Fitri buat semua pembaca tegar Bubble Haze!

Macam mana raya tahun ni?? Best tak?? Ada jugak yang tak dapat beraya kan?? Kesian. Biasa la tu, dah selalu sangat kita beraya setiap tahun, kena la pulak miss raya sekali dua. Hahaha!! Standard la tu.


Bubble lak raya tahun ni rasa berebut sangat. Seminggu je cuti. Lepas cuti ni final exam lak. Hadui....
Nak beraya sangat, assingnment dengan presentation lak tunggu kat u ni. Ingat nak balik la lewat sikit ke U, tapi terpaksa pulak la balik awal....
kiut tak anak pakcik ni?? :)

Lepas ni beraya la dengan buku, laptop kesayangan, broadband(Maxis of course!).

Nak cerita pasal raya ni, yup! best sangat! Walaupun cuti seminggu je, 3 hari je kat kampung, tapi feel tu rasa lain. Rasa kembali ke zaman budak2 dah. Kerja bubble, jadi photographer sepenuh masa sepanjang cuti raya ni. Banyak la jugak gambar Bubble ambik memandangkan saudara mara yang kecik2 ni ramai, maka lensa Bubble yang dah berhabuk ni kembali berkilat.

Ni pun kiut kan?? Anak kacukan memang kiut..:)


Hari ni Bubble dah sampai di UiTM kota Samarahan dan kembali bikak buku mathematics dan kimia. Memandangkan dua subjek tu kena test dan presentation minggu ni, maka bubble kena la lupakan hasrat beraya ke rumah member di Kuching.

Lagi seminggu nak final nih....korang doakan kejayaan Bubble ye??

Next post, Bubble akan kembali bercerita tentang kisah seorang profesor dengan pendayung sampan. Nak dengar?? Tggu next post!! :)

Saturday, August 27, 2011

Kematian yang mengejutkan.

Salam Lebaran dari Bubble,


Petang tadi Bubble baru sampai ke kampung. Alhamdulillah, walaupun ada sedikit masalah, Bubble sampai jugak ke kampung untuk berjumpa nenek tersayang...;)

Tiba je kat kampung, pakcik terus bawak ke perkampungan iban untuk ambik buah durian. Memang banyak giler durian kitaorang angkut. dekat sebakul besar la jugak.

Petang tu Bubble dikejutkan dengan satu berita kematian sahabat yang sudah lama kenal. Yup...sama sekolah dan sedang menuntut di universiti yang sama sekarang.

Baru 3 hari lepas jumpa dengan arwah. Sempat lagi bergurau...tak ada masalah pun.

Tup-tup dengar dah meninggal...malam tadi meninggal dah...sampai sekarang bubble masih terkejut dengan pemergian arwah. Walaupun tak seagama, tapi memang sangat menyedihkan.


Tahun ni je Bubble terima dua berita kehilangan sahabat sama sekolah. Betul cakap ustaz, orang muda lagi cepat mati dari orang tua....

dah dekat nak raya ni, ada perancangan nak ajar beraya sama. Tapi tak ada jodoh nak raya sama kan? apa boleh buat...

Tazkirah buat kita semua. jangan anggap usia masih muda,  badan masih sihat, lambat lagi nak mati. Sebab-sebab kematian, biarlah bubble rahsiakan ye....
Salam dari bubble...

Thursday, August 25, 2011

Jumpa Bubble Haze di facebook!

Salam dari Bubble!

Setelah menyiapkan assingnment, Bubble bukak la internet ni. terfikir pulak nak buat page untuk blog kesayangan. Maka, tercipta la page Bubble Haze kat facebook. Klik gambar kat bawah ni untuk like page bubble. :)



Jadi, kepada sahabat-sahabat sekalian, kita borak-borak la kat facebook ye. Bubble pun akan post entry terbaru di sana. Jadi, kepada pembaca yang bukan blogger, yang tak follow, subscribe, tapi nak ikuti perkembangan blog bubble, dipersilakan like page Bubble kat facebook ok?

Harap-harap akan lebih erat ikatan antara blogger-blogger. Oh ya, kalau ada post entry terbaru tu, post kat page bubble ya. Senang bubble nak lawat.

Maklum lah, Bubble ni suka nak baca cerita baru. Idea para blogger amat bubble hargai!

Salam Lebaran dari Bubble haze!
P/S: Akhirnya ada jugak page Bubble....:)

Wednesday, August 24, 2011

Balik Kampung!!

Salam untuk semua!

Tak sedar kita sekarang ni dah di penghujung Ramadhan. Bagi yang bekerja, ramai dah takda mood nak kerja.
Semua pasang mood nak balik beraya!



Macam tu jugak la Bubble. Tak sedar dah nak balik da.
Mungkin disebabkan kerja yang agak banyak semanjak kebelakangan ni, bubble tak perasan masa yang berlalu.
Pejam celik, dah nak balik lusa. Lepas ni boleh tenangkan otak di kampung halaman. tengok sawah padi yang luas, sungai yang tenang, tanah perkuburan yang sepi....(rumah Bubble kat kampung dekat dengan kubur..:))
Sebelum balik ni bubble nak siapkan semua assingnment yang tertangguh. Sebab, lepas cuti ni memang dah tak ada masa nak buat. 

Lepas cuti je terus ada 3 test, 1 kuiz, 3 assingnment untuk dihantar dan 2 presentation. semua tu dalam 1 minngu lepas raya dan lepas tu final exam. Pack kan???

So, sebagai pelajar, jangan tangguh kerja tau! Makin banyak kerja nanti, jadi tak siap lak. Sapa yang susah????


So, kepada yang dah balik kampung, selamat bercuti! Kapada yang tak dapat balik raya, jangan risau ye? Sekali sekala beraya di perantauan, baru la thrill!!

Salam lebaran dari bubble haze!

Monday, August 22, 2011

Sahabat yang akan berlalu pergi...

Suatu hari yang indah, kita sibuk menghabiskan kerja seharian. Kerja yang seharusnya kita buat untuk menampung hidup. Penat lelah kita tanggung seharian.


Tiba-tiba muncul seseorang menghalang kerja kita. Kita rasa rimas! Kita rasa tidak selesa.

Wednesday, August 17, 2011

Tamak selalu rugi?? Fikir kembali....

Salam dari Bubble Haze untuk semua....
Kita sudah pasti biasa dengar pasal orang tamak selalu rugi kan?
Kita benci dengan orang yang mempunyai sifat tamak yang power!
Kita tak suka bila seseorang yang tamak makan semeja dengan kita.
Kita tak suka bila berurusan dengan orang yang tamak.


Monday, August 15, 2011

Bicara Jibril a.s dengan Rasulullah SAW

Salam buat semua,
Hari ni Bubble nak tunaikan janji. Nak bercerita sikit pasal kita. Yes! kita! Perbualan antara dua makhluk yang sangat hebat mengenai KITA! Siapa dua makhluk hebat ini? Mereka adalah antara Rasulullah SAW, kekasih Allah dan Malaikat Jibril a.s, pengutus wahyu dari Allah kepada Rasulullah SAW. Apa yang mereka bualkan? Jom kita lihat....


Saturday, August 13, 2011

Kita lupa kan??

Menyesal aku lahir ke dunia...
kenapa aku dilahirkan begini?
Aku rancang nak jumpa bomoh la....
Aku nak bunuh mamat ni!
Menyesal aku hidup..
aku nak bunuh diri...

selalu tak kita dengar ayat-ayat macam ni?

Wednesday, August 10, 2011

Anda seorang pemarah??

Cerita ni biasa kita dengar sejak kecil lagi. Bubble pun dengar cerita ni sejak kecil lagi. Sebagai renungan, jom kita layan cerita ni..:)

Di sebuah bandar, tinggal seorang lelaki yang kuat marah. Pantang dicabar, pantang silap, pantang segalanya, pasti mengamuk tidak tentu hala. Tak hairanlah kalau semua orang di sekelilingnya membenci lelaki ini.

Si ayah juga perasan tentang kerenah anak jantannya ini. Lalu

My first wordless Wadnesday..




Monday, August 8, 2011

Malang menimpa Bubble Haze

semalam Bubble keluar bebrbuka puasa dengan roommate kat Sarawak Plaza. Macam biasa la, kat Sarawak Plaza tu nak cari parking punya la susah. Al last, apat la parking kat belakang Sarawak Plaza tu.

Dipendekkan cerita, lepas berbuka tu, kitaorang balik ke kereta then, tgk kereta dah kena pecah. Masa tu semua dah mengelabah...

Apa yang hilang?:

Saturday, August 6, 2011

Sembelih ayam itu.

Di sebuah pergunungan, sekumpulan remaja sedang menuntut ilmu. Sehingga pada suatu hari, mereka di beri ujian oleh guru mereka.

"Wahai anak muridku, hari ini aku akan bagi ujian kepada kamu semua. untuk menilai sejauh mana kamu faham dengan apa yang aku ajarkan selama ini."
Anak murid ini emuanya tunduk. Patuh kepada guru mereka.
Mereka diberi seekor ayam setiap seorang.


"Kamu sembelihlah ayam ini. Cari tempat di mana tidak ada seorang pun yang dapat melihatmu."

Lalu mereka berpecah mencari tempat yang sesuai. Ada yang menyorok di celah batu, ada yang memanjat pokok, ada yang bersembunyi di dalam hutan dan ada juga yang pergi ke dalam sungai.

Setelah tamat masa yang diberikan, mereka berkumpul di hadapan guru mereka. Dalam ramai-ramai anak muridnya, ada seorang yang belum menyembelih ayamnya. lalu si Mahaguru bertanya:

"mengapa kau tak sembelih ayam itu?"

"Wahai maha guruku, aku telah mencari setiap tempat yang aku rasakan selamat. Namun tak ada satu tempat pun aku boleh bersembunyi. Aku sentiasa merasakan bahawa aku diperhatikan."

"Siapa yang memerhatikan kau?"

"Allah..."

Lalu si mahaguru mengangguk dan mengucapkan syabas kepada lelaki tadi. Ternyata hanya dia yang berjaya melepasi ujian kali ini..

Sejauh mana kita percaya kepada Allah? Sejauh mana kitamengerti dan menghayati maksud Ihsan? Allah maha melihat apa yang kita kerjakan. Jika semua memahami dan percaya Allah itu maha melihat, pasti tidak ada jenayah dalam dunia ni kan?

Salam dari BUBBLE HAZE...


Thursday, August 4, 2011

Siapa Bubble Haze??

Assalamualaikum dan salam satu Malaysia!

Dah banyak entry Bubble buat. lupa nak kenalkan diri...
Siapa Bubble ek?
Ye, salah bubble syok sangat nak menulis, sampai lupa nak kenalkan diri..

Ni la biodata Bubble yang ringkasnya:

On da way nak balik Bintulu...

 Nama empunya blog ni Mohd Asyurul Khazwan B Rafie.

Wednesday, August 3, 2011

Terima Kasih Ayah dan ibu....

Terima kasih? Selalu kita ucapkan...Ya memang selalu...seperti mana kita berterima kasih sejak kecil sehingga kini. Buat renungan bersama, mari kita susuri kehidupan kita sejak kecil sehingga sekarang.

Sewaktu ibu melahirkan kita..sakitnya ibu. Ayah bergegas memikul ibu bangun di malam hari tatkala mentari belum terbit.Dengan perasaan cemas si ibu menahan kesakitan seperti diheret sakaratul maut.

Lahirnya kita disambut senyuman. Kesakitan yang ditanggung berjam-jam tadi hilang serta merta. Terukir senyuman melihat kelahiran kita dengan selamat.



Namun kita menangis teresak-esak. Oh, itulah tanda terima kasih kita terhadap mereka....

Monday, August 1, 2011

Siapa yang paling jahat?

Di sebuah gunung, ada seorang lelaki berguru dengan seorang pendeta. Sudah lama mereka berguru, maka sudah tiba si pemuda tersebut "graduate". Sebelum pemuda itu diiktiraf oleh si pendeta, dia perlu menjalani satu ujian terakhir....ujiannya tidaklah seteruk sebelum ini, malah mungkin yang paling senang!



"Kau akan tamat pelajaranmu setelah menyelesaikan ujian terakhir ini."

Saturday, July 30, 2011

Kisah Si Raja Makan (Intro Puasa 2)

Semalam Bubble takde idea nak buat entry apa...so ramai yang suggest buat entry pasal puasa. Jadi, Bubble akan ceritakan 1 kisah mengenai puasa.

Kat sebuah negeri, ada seorang raja. Sememangnya raja ni sangat memilih bila bab makan. Boleh cakap semua benda dia nak makan.



Sehinggalah pada suatu hari, si raja berasa bosan untuk makan makanan di istana. Semua makanan yang dimakan berasa tidak lagi enak. Dia mahukan sesuatu yang lebih lazat.

Wednesday, July 27, 2011

Jom tilik nasib!!

Assalamualaikum semua! Apa khabar korang? Hopefully sihat la. Bubble Haze just tertarik nak tulis pasal tajuk kat atas tu. Tilik nasib. macam kat gambar bawah tu la. Kad kat bawah tu bukan kad Uno. Tu kad tarot. (Tarot Card). Kad yang org guna untuk tilik nasib. sebelum aku start, aku nak share 1 info yang aku tau skit pasal tilik nasib ni. benda ni bukan baru lagi. Start zaman Nabi Musa a.s dulu dah. Malah, pada masa tu, benda mcm ni dah jadi rutin harian diaorg. sihir2 ni semua standard la. Sampai la hari ni, masih ada lagi manusia yang percaya kat tukang tilik. 





Bukan tukang tilik je tau, dalam majalah pun leh tilik nasib!! Tak caya? Try ar selak majalah hiburan. Tgk ada x pasal zodiak.. Hahaha!! Kira sama la tu! tilik nasib jugak! skrg ni tukang tilik dah moden beb! tak payah nak buat show kat fun Fair lagi dah. Publish kat blog pun boley! 



hehehe...Kalau tak silap, kat italy ada sorang tukang tilik yang handal. setiap tilikan dia mmg tepat. then dia punya sifu, skrg dah meninggal. sifu dia leh teka masa kematian diri dia dengan tepat! hohoho!!! hebat x? Sure korang susah nak caya kan? Then sampai la benda ni ke malaysia. Org kita pun x kurang hebatnya main tilik2 nasib ni! ada yang leh baca dari tarikh lahir, tapak tangan, alur dahi, nama....pergh!!! Mantap beb! Hahaha!!! bagi yang lahir pada bulan ni, akan jadi mcm ni. kalau alur tangan mcm ni, akan jadi mcm ni lak. hehehe...aku ada hadiah untuk korang. Nak tgk? Baca kat bawah tu.


“Sesiapa yang datang menemui penilik atau peramal nasib lalu mempercayai apa yang diberitahu olehnya, maka dia telah kufur terhadap apa yang diturunkan kepada Muhammad” (Riwayat Abu Daud, al-Tirmizi, al-Nasai dan Ibn Majah).


Wow!!!! Penampar yang cukup power!!! jauh power dari POWER ROOT!!! Ambik kau. Hadis sahih lak tu. Dua perawi utama lak yang riwayatkan tu. Mmg sahih la hadis ni.



Apa? Horoscope tu ilmu astrology? Ooo....ok2. Kalau dia ilmu Astrology, kira x tilik nasib la ek? Just perwatakan kita je? Hmmmm.....korang ambik lak hadiah ni kalau mcm tu.:



“Katakanlah (wahai Muhammad) tiada siapa di langit dan bumi yang mengetahui perkara ghaib melainkan Allah”. (Surah al-Naml: 65).


Haaa!!! Yang ni mmg sahih! Dari Al-Quran!! Mmg sah2 bohong la kalau kata horoscope tu betul. Tarikh lahir la. ape ntah. Leh jatuh kufur ui!!! Jgn main2 dgn benda ni! Semua ni cuma permainan Iblis je. Nak runtuhkan kepercayaan kita kepada Allah!!! Apa???!! Korang masih percaya gak??? Ok2...ni hadiah last aku:


"Sesungguhnya orang-orang yang sebenar-benarnya beriman hanyalah orang-orang yang percaya kepada Allah dan RasulNya, kemudian mereka (terus percaya dengan) tidak ragu-ragu lagi, serta mereka berjuang dengan harta benda dan jiwa mereka pada jalan Allah; mereka itulah orang-orang yang benar(pengakuan imannya). (Al-Hujuraat 49:15).


Skrg korang percaya yang mana satu? Tepuk dada, tanya iman..jgn tanya Aiman. Sebab.."Aiman tak kisah..."(hehehe..just kidding!)

Tuesday, July 26, 2011

Ibu ku seorang pembohong!!!

 Di saat ku masih kecil, aku melihat ibu berpeluh balik dari sawah..."Ibu penat?" Ibu menjawab.."Tak la, ibu belum penat lagi. Nak masak untuk ayah lepas ni.." Aku tau ibu penat, dari raut wajahnya...ibuku berbohong..






 Kemudian aku lihat adik lahir. Ibu tersenyum riang. Aku bertanya, "ibu, sakit tak lahirkan adik?"
Ibu menjawab, " Tak la, kan ibu tengah senyum ni. Hepi adik lahir tau!"
Aku tahu ibu sakit sebelum ke hospital....ibu berbohong lagi....



saat aku masuk ke sekolah, aku lihat ibu berada di luar kelas. memerhati aku belajar. Maklumlah, hari pertama....Selesai kelas, aku bertanya.."Ibu risaukan saya?"

Ibu menjawab.."Tak lah...ibu cuma tunggu ayah ambik kita. Dia lewat sikit hari ni.."
Aku tahu ibu berbohong lagi....melihat wajahnya yang sungguh risau...

Hari tu, ibu tak turun ke sawah. Aku pasti dia sedang sakit. Namun ku lihat dia gagahkan jua dirinya bangun pagi untuk menyiapkan sarapan untuk kami sekeluarga. "Mak demam?"
"Tidak nak, mak cuma nak kemas rumah hari ni. Takut orang datang.." wajahnya yang pucat menceritakan segalanya..ibuku berbohong lagi....


Hari itu aku menduduki peperiksaan awam. Aku lihat ibu di luar dewan memerhatikan aku dari jauh. Berpanas, berhujan. dia sanggup tunggu aku. selesai kertas, aku keluar mendapatkan ibu. ibu memberikan aku sebotol air untuk meghilangkan haus....."ibu nak minum?"
   "Tak perlu nak. Ibu tak haus...." seharian berpanas, berhujan, mustahil ibu tak haus....ibu ku berbohong....

Malam itu, kami makan dengan serba kekurangan. Mungkin tanaman ibu tak menjadi musin ni. Lauk ku sudah habis. Namun, aku masih lapar..."nah, ambik lah makanan ibu. Ibu dah kenyang.." kenyang? ibu belum pun menjamah makanan....kenapa ibu? ibu berbohong lagi.....





apa lagi yang ingin ibu sembunyikan...semuanya aku sudah nampak bu...
Aku tahu, ibu buat semua ini, untuk kebaikan kami.
Tanda kasih yang tulus dari hati..
Yang sentiasa mahukan yang terbaik bagi kami....
Ibu, aku sayang padamu....

Friday, July 22, 2011

Intro Puasa...

Kat sebuah gua, didalamnya sangatlah gelap! 

Lalu ada seorang lelaki mencabar anak muda di kampungnya untuk masuk ke dalam gua tersebut. Lalu berkumpul lah mereka untuk masuk ke dalam gua itu untuk melihat apa yang ada di dalamnya. Syaratnya, gua itu hanya boleh dimasuki sekali sahaja. selepas masuk, gua itu akan runtuh.

Lalu mereka masuk dengan tangan kosong lalu mencari barang-barang yang beharga. 

Selepas beberapa hari mereka di dalamnya, mereka keluar melihat apa yang mereka perolehi.

Alangkah terkejutnya mereka bila melihat mereka membawa keluar emas, permata, intan dan berlian! Jika dijual, pasti jauh mahal harganya...


Lalu mengeluhlah mereka kerana menyesal. Bagi yang masuk dengan tangan kosong pasti kecewa kerana jika masuk dengan beg, mereka pasti akan lebih kaya. Begitu juga dengan yang membawa bes, rugi kerana tak bawak guni. Yang masuk bawak guni menyesal sebab tak bawak lori je masuk.

Begitulah Ramadhan...

Jika kita tahu apa yang kita akan perolehi bila memasuki Ramadhan, pasti kiita akan membuat persediaan yang secukupnya bagi memperolehi ganjaran yang jauh lebih mahal dari intan permata..

Salam Ramadhan dari BUBBLE HAZE.....

Wednesday, July 20, 2011

Titanic yang best!!

Korang pernah tengok cerita Titanic? Tipu ar kalau tak pernah...cerita yang famous dikatakan bukti cinta sejati....antara minah rambut blonde dengan Jack, mamat rambut panjang seorang pelukis rakyat kelas bawahan. Kononya si minah blonde ni kelas orang kaya. tak leh campur dengan orang kelas bawahan. Tapi, kerana cinta yang suci (kononnya) mereka sanggup harungi segalanya. Si Katie minah blonde sanggup tinggalkan keluarganya kerana cintanya kepada Jack. Jack lak, sanggup merempuh apa sahaja untuk berjumpa dengan Katie. dan akhirnya kehidupan Jack berakhir dengan kematiannya di laut antartik yang sejuk tahap dewa 19.

         Pernah dengar cerita ni? Romantik? Boley la...kang aku cakap tak romantik, orang bantah lak...
Apa pun, korang percaya tak kalau aku cakap semua tu cuma sekadar lawak buduh je? Kita la yang dah di perbuduhkan. Hahaha!!
     
      wei! Logic ke kalau baru jumpa, kenal, tau nama, leh cinta? Kalau suka tu takpe gak. Ni siap leh sehidup semati lak...lepas tu, leh pulak dipeluk, dicium, di @$#%^! si Jack tu...

       Ok, aku bagi 1 situasi, korang jumpa la minah cun kat tepi jalan tu. Then korang try ar ngorat. korang rasa boleh ke dia cakap "I Love u until the end of my life!!" dalam masa sejam? Aku cabar ar kalau dapat. Hahahaha!!!
      
      Tu la tandanya orang puteh ni kebanyakannya takda harga diri. diaorang je dok kecoh cakap nilai diri diaorg sangat  tnggi. malah paling tnggi kat dunia ni.
    

     Tu la yang kita banggakan sekarang. Tengok la remaja kita sekarang. Ada rambut hitam, berebut nak bagi blond macam minah bangang barat. Ada baju kain cukup, nak jugak pakai baju tak cukup kain walaupun harga baju singlet tu mahal nak mampos.
    
    Ada seluar panjang, nak jugak pakai boxer je ke pasar. Nak tunjuk jugak betis kering macam kaki kambing tu. Baik pakai spender je gi pasar. lagi seksi.
    Lepas tu, kalau kena rogol..."laki tu sial! Nafsu binatang!" Leh plak tuduh laki nafsu binatang...binatang kena rogol sebab tak pakai baju la. Kalau binatang tu pakai baju, pakai seluar, sorry la nak mengandung.

     Semua ni pasal apa? Pasal kes Titanic tu la...remaja kita dah macam titanic...baru kenal sehari dua dah leh ajak tido sekali...tak heran la kalau hari2 dengar kes buang bayi. sebab apa? paham-paham sendiri la ek?



(Ahaks!! Ni sumbangan member aku. Axel philip. agak Emo jgk la tp lawak dude! Hahaha!!!) 

Beza semalam, esok dan hari ini....

Apa perbezaan semalam dan hari ini?? 
Adakah sama??
Kalau sama, kita seorang yang rugi..
Kalau hari ini lebih baik, kita seorang yang untung!
Tapi kalau hari ini lebih teruk...kita adalah orang yang malang...




Esok??
Siapa dapat jangka apa yang akan terjadi esok??
Ya, tiada siapa boleh jangka.
Namun, bayangan esok bermula pada hari ini.
jika hari ini kita buat hal,
Pasti esok juga kita akan menaggung hal yang sama.
dan mungkin lebih teruk!

Konsep ini mudah...dan senang untuk difahamami..
tapi kenapa ramai yang masih berputus asa??
Apakah tidak ada lagi esok??

Fikirkan untuk kita bersama...

Sunday, July 17, 2011

10 pemain catur tercantik

 1. Bosnia Herzegovina – Sanja Dedijer (2068)

 2. Slovenia – Vesna Rozic (2277)

3. Russia – Alexandra Kosteniuk (2540)

4. UAE – Mariam Mansur (1838)

 5. Indonesia – Irene Kharisma (2300)

6. Slovakia – Regina Pokorna (2338)


7. Peru – Ingrid Aliaga (2019)

 8. Argentina – Maria Belen Sarquis

9. Turkey – Zehra Topel (2132)

10. USA – Rusudan Goletiani (2371)





LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...