Nuffnang

Monday, September 24, 2012

Mengimbau zaman kanak-kanak (Kartun)

Zaman kanak-kanak adalah zaman yang paling best! Kalau orang lain cakaop zaman U la, zaman bujang la, zaman nikah ke, bagi bubble zaman kanak-kanak la best! Hehehehe!!

Zaman kanak-kanak bubble banyak berkisar dengan persekitaran. Apa yang berlaku pada masa tu semua bubble rasa. Dari segi hiburan x payah cakap la. Macam-macam game, movie, kartun dah Bubble tengok.

Kartun

Power rangers!!
Kenal tak ni?? Alpha namanya..:)

Ni la zordon. Kenal?

hehehe...duduk lepak depan TV hari sabtu. :)

 Siapa tak kenal power rangers? Siri hero yang hebat masa tu. Semua budak-budak minat kat diaorang ni. Sampai tak boleh miss tengok siri ni. Kalau pukul 5 kat pasar lagi, cepat-cepat suruh mak balik nak tengok cerita ni pukul 5.30 petang. hehehehe!!

Dragon Ball

Ni jangan cakap la. samapai bapak budak pun minat ni! Samapai sekarang orang still minat cerita ni. Cuma yang bestnya cerita dragon ball ni sempat beli komik dia versi bahasa melayu dari vol 1-43. Hehehehe!! Tambahan lak, dulu mana kisah member cina ke, india ke, sapa ada buku ni, boleh pinjam, tukar-tukar...best!





Sailormoon

Hehehe!! Yang ni adik perempuan la tengok. Lepas cerita dragon ball versi hari sabtu, pukul 9.30 sampai 10-00 tu dragon ball, then 10.00 sampai 10.30 giliran adik perempuan lak tengok cerita ni. Kalau tengok cerita ni dulu, kena marah adik. Hehehehe!! Tapi curi-curi lak tengok. Hahahaha!! Sure korang pernah tengok ni kan? Best tak?? Ni la anime zaman kami. Our trand last few years back!


Beetleborg

Yang ni kurang popular skit la. Sempat jugak tengok. Hehehe!! Siapa yang kenal ni, sure dia lahir dalam tahun 80-90 an. Yang baru lahir tak sempat tengok ni. 

Usop Sontorian

Ingat malaysia xda kartun ke zaman kami? Ada beb!! walaupun x la 3D, tapi cukup untuk memberi memori indah buat Bubble dan member yang lahir semusim dengan bubble. Kartun ni ditayangkan waktu malam pukul 7.30. Masa tu ambik makanan duduk depan TV dan NGAP!! Hehehe!! korang pun sama?? Give me 5!!!

Cuba korang sebut nama kartun ni sorang-sorang. Ingat lagi tak??

Kak kiah!!!
Yokies

Yang ni korang familiar tak? Tak pernah dengar?? Ok, ni bagi gambar sure korang familiar kan?? Yeah!! Ni la cerita pasal keluarga telur. Kejap je cerita ni. Tak lama. Tu la kurang popular. 



Keluang Man

Dia bagai seorang pahlawan...tolong sambung..hehehehe!! Ni pun satu lagi siri animasi negara kita. Best jugak cerita ni. Sayangnya tak sempat nak tengok banyak. Sebab masa tayangan cerita ni adalah masa Bubble pergi mengaji. Hehehehe!! So sayang.... anyway, dapat jugak tengok bila ada member yang rajin nak rakam cerita ni. Tu la best masa kecik. Member menyayangi member..yeah!!


Sampai ada majalah sendiri tu...popular punya pasal. hehehehe!!

Ada banyak lagi kartun yang tak disenaraikan di sini. Tambahan lak, bubble lupa da kartun apa lagi ada. Hehehe!! Korang try komen kat bawah kartun apa lagi yang tinggal. sure banyak lagi yang ada pada zaman kita tu. Apa yang penting, memori tu yang bubble nak share untuk semua. Terima kasih kerana sudi membaca. Ni la kisah zaman bubble kecik dulu. Sekarang ni jarang da tengok kartun. Kartun macam-macam dah. Banyak sangat. Sampai tak terkejar. Hehehehe!! Tambahan lak jalan cerita berbelit-belit. Malas pulak nak tengok. Thanks all!!! Gracias!!

Saturday, September 22, 2012

Love Theme

Salam semua! Lama tak update blog...sekarang ni masa terluang makin sikit. So, agak susah nak update blog ni. Kesian...ramai da org like page tu tunggu update kot. Ceh! Perasan. Blog for hobi je bubble ni. Ada masa, ada la update.

By the way, sekarang tengah release design baru t-shirt keluaran The Alchemist Art. Opsss...lupa nak introduce. The Alchemist Art ni kiranya satu bisness antara Bubble dengan member nak design t-shirt keluaran sendiri. Design tertakluk kepada ilham sendiri. Hehehehe...



Sekarang dengan tema Malaysia With Love. Banyak la design yang berkenaan hati ni keluar. Our first design adalah "The Broken Heart". Nak order, boleh PM Bubble kat Facebook or like page The Alchemist Art. Kat sana semua update dan info terbaru pasal baju akan diberitahu.

Semua design tu bergantung kepada permintaan dan mungkin ada design yang limited edition. Jadi, kena la book awal-awal ek? Hehehehe..pre-order time amatlah digalakkan untuk membeli sebab masa tu harga runtuh. Ye la, tengah promosi barang baru kan..hehehehe..

Apa-apa pun semoga dimurahkan rezeki dan maju dalam bisnes kecil kecilan ni. Bubble buat ni pun semua atas keseronokan ada desig sendiri yang diiktiraf orang ramai. kepuasan tu ada walaupun jumlah pembeli tak la ramai. Hehehehe...

Tuesday, September 4, 2012

Fotografi dan bubble Haze..

Bidang fotografi sememangnya sangat popular sekarang. Berlambak dah manusia ada kamera terutamanya kemra besar bapak seperti DSLR dan DSLT. Orang yang beli DSLR atau kamera ni ikut sita rasa masing-masing dan semua ada sebab tersendiri untuk membeli gadjet mahal sepeti tu. Tak dinafikan harga DSLR sekarang lebih murah berbanding dahulu. Namun bagi bubble, ianya tetap mahal. Sebab orang yang main kamera ni biasanya takkan beli body dan kit lens sahaja. Sure mereka akan beli jugak aksesori lain seperti speedlite, prime lens, betteri grip, filter dan so on. Bila dah beli semua tu, try calculate balik semua barang tu. Mau nya sampai RM10 ribu....Sekarang ni nilai RM10 ribu dah tak kesah dah. Kira murah dah tu...hehehehe...

    Sanggup ke melabur sampai RM10 ribu tanpa apa-apa pulangan? Ada jugak yang kata DSLR ni sebagai hobi...hehehe..gila la hobi sampai beribu-ribu nak labur. Tapi nak buat macam mana, minat masing-masing jugak.

Hasil dari lens baru.hehehehe! Best tak??

    Kenapa sanggup beli kit sampai beribu-ribu kalau semata-mata nak ambik gambar kat dapur, ruang tamu, gambar kucing peliharaan je?? Kamera tu fungsinya banyak. Malah boleh pergi jauh dengan kamera yang ada di tangan tu. Belajar lah untuk snap gambar yang baik dan bernilai. Baru la worth sikit pelaburan untuk beli kamera mahal macam tu.
Kadang-kadang tak perlu edit banyak. adjust je warna. Cukup!!

     Bubble tak cakap kena buat bisnes dengan kamera tu. Tapi kalau ada income dari kamera, it is much better!! Cuma kena bersedia dari segi kemahiran dan ilmu tentang kamera. Ingat main tangkap je gambar? Kalau setakat ambik gambar biasa, better beli compact camera harga dalam rm1000 then guna la puas-puas. Still dapat capture gambar. Tak pun beli je handphone yang ada kamera power. its better sebab dapat jugak dengar mp3, calling, massage semua.

     Bubble beli camera dulu niat nak buat assignment kat U je. Tapi bila makin lama handle camera ni, makin banyak pula rasa nak belajar. Walaupun camera bubble tak la mahal mana kalau nak compare dengan DSLR orang lain. Jenama orang tak pandang pun. sony a290 je. Dulu pernah rasa nak jual kamera ni masa semester 2 dulu. Jual murah je RM700 semua sekali dengan lens 50mm terus. Tak ada sorang pun nak beli sebab jenama SONY....start dari situ bubble nekad nak teruskan minat ni dan pakai je kamera ni untuk buktikan yang jenama kamera bukan ukuran untuk dapatkan gambar yang baik dan cantik.

Ni hadiah untuk member bubble sempena pernikahan beliau..:)
     Macam-macam teknik Bubble belajar dari member sama kampus, teman sebilikdan tak lupa juga kepada youtube. Shoot demi shoot bubble belajar hanya menggunakan kit lens (18-55mm) dan body camera yang orang tak pandang ni (Sony alpha). Dalam proses pembelajaran tu, bubble rasa something special tentang body camera yang bubble pakai ni. The price is quite cheap but boleh mengambil gambar dalam quality yang agak bagus melangkaui harganya. Walaupun kamera ni tak mampu nak shoot lama sebab bateri dia paling cepat habis. bubble pernah handle banyak jenis kamera, dari yang murah sampai la yang paling mahal untuk pelbagai jenama. Terutamanya Nikon dan Canon. Kualiti?? Hampir sama semuanya. Berbeza setting dan cara shooting je yang menyebabkan hasil akhir jauh berbeza.

     Bubble mula rasa taknak jual dah kamera ni. Just keep it!! hehehehe!! Nasib baik tak ada orang nak beli kamera ni dulu. Kalau tak, rugi je la...Bubble upgrade lak kamera sony ni dengan kit lens baru 18-200mm. Dan try kualiti lens baru ni. Yes, memang boleh buat banyak trick guna lens baru ni. Cuma kadang-kadang lens lama (18-55mm) dapat hasilkan gambar yang lebih baik dalam situasi berbeza. So, still 18-55mm bubble guna sampai sekarang even dah ada lens baru.

     Burmula hari tu, bubble rasa agak yakin skit dengan karya bubble dan mula post beberapa gambar kat facebook. Biar orang nilai artwork bubble macam mana pulak. Kalau sendiri je tangok, ye la cantik di mata kita. Di mata orang lain pulak??

     Terkejut lak bila post kat fb dan penilaian pertama orang apa?? "Ni kualiti kamera Nikon ni. Sure nikon user ni.." ye la sangat!! A290 je la!! ada jugak orang cakap pakay canon ke?? colour saturation ni macam canon punya je.." Master mana lak boleh cakap lain camera lain colour saturation ni? Tak pernah lagi aku dengar benda ni...bila Bubble cakap pakai sony je orang tak percaya. Apa teruk sangat ke DSLR sony ni?

       Tu la ramai sangat orang kat luar nak judge. semua nak jadi hakim. Camera nyer pasal nak gaduh. Apa barang la...dan bulan lepas Bubble dapat 1 job wedding. Kira besar la jugak event tu sampai 1000 orang datang. Bubble jadi official Photographer masa tu. Mula-mula taknak la ambik job tu sebab event tu besar. Tapi disebebkan yang nikah tu member sendiri dari kecik lagi, bubble sahut la cabaran tu...

     Cuma guna kit lens, dan 50mm serta beberapa strobist set, bubble buat jugak la kerja dengan confident. Hehehehe!! Yakin mau ada...

     Alhamdulillah semuanya berjalan lancar. dan yang paling menggembirakan, pihak pengantin berpuas hati dengan hasil kerja Bubble. yes!! Hanya dengan sony a290, bubble boleh pergi jauh. betul kata otai-otai photography ni, nak start biarla budget. Kamera bukan ukuran 100% untuk dapatkan hasil yang bail. Tapi skill mau ada! Bubble percaya kata-kata tu. Ni nak tukar camera dah. Nak ambik yang tahan lama sikit bateri. asyik abis je bateri masa shoot....ingat nak ambik sony jugak la. Tangan ni dah gian nak main kamera sony...hehehehe!!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...